Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της αρχής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ads

 
Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης καταλόγισε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα, χαρακτήρισε άκαιρο και περιττό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι το κόμμα του αρνείται να συμβάλει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα.

 
Υποκριτικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια στη προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές.

 
«Κανένα τρυκ δεν μπορεί να κρύψει το δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές» υποστήριξε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου.

Ads

«Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%. Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.