Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών αποτελεί το καινούργιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς εκπνέει η ισχύς του Πρωτόκολλου του Κιότο. Ο νέος γύρος διαμάχης λαμβάνει χώρα στις κλιματικές συνομιλίες, που διεξάγονται, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ 1ης και 8ης Οκτωβρίου, στον Παναμά.

Ads

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, στην τελευταία συνάντηση πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στις αρχές Δεκεμβρίου, θα τεθεί η πρόταση της Αυστραλίας και της Νορβηγίας για έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο όχι το 2013, αλλά δυο χρόνια αργότερα, το 2015.

Το Πρωτόκολλο καλύπτει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πλούσιες χώρες και η ισχύς του λήγει στα τέλη του 2012. Στην επέκταση της ισχύος του επιμένουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να δεσμευθούν οι πλούσιες για αυστηρότερες μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

«Είναι η μοναδική δίοδος προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στην αποτυχία», είπε, σχετικά με την πρόταση της Αυστραλίας και της Νορβηγίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις κλιματικές συνομιλίες μίας αναπτυγμένης χώρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λόγω των λεπτών ισορροπιών στις διαπραγματεύσεις.

Ads

«Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτόν τον ετήσιο κύκλο τού τι μπορούμε να πετύχουμε και να εστιάσουμε σε ένα πιο πραγματιστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να πετύχουμε μία καινούργια συμφωνία. Αίσθησή μου είναι ότι ουδείς από τους διαπραγματευτές διαφωνεί. Είναι προφανές”», συμπλήρωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αναπτυγμένης χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει, ένθερμα, την πρόταση. «Προσπαθεί να δώσει στις διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις, προοπτικές, στα επόμενα χρόνια, βλέποντας το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ευρύτερο κλιματικό καθεστώς. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Άρτουρ Ρούνγκε-Μέτσγκερ. Τόνισε τη σημασία που θα έχει η επίτευξη, στο Ντέρμπαν, μίας συμφωνίας για την οικοδόμηση ενός νέου κλιματικού πλαισίου για όλες τις χώρες, αναφερόμενος κυρίως, στις ΗΠΑ και στις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι ενδείξεις από τις φτωχές χώρες δεν είναι ενθαρρυντικές. Η πρόταση, «κατά βάση, καθυστερεί την ανάληψη πραγματικής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και δεν πρόκειται να αρέσει τις ευάλωτες χώρες», είπε, στο Ρόιτερς, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της νησιωτικής χώρας Τουβαλού, στον Ειρηνικό, Ίαν Φράι. «Είναι ένα δώρο στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Επιφυλακτικές είναι οι ΗΠΑ, που δεν κύρωσαν ποτέ το Πρωτόκολλο του Κιότο, λέγοντας ότι δεν δεσμεύει νομικά τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Μία νομική συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται με ίση νομική ισχύ στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, τουλάχιστον και αυτό σημαίνει στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και ούτω καθ’ εξής», δήλωσε, προσφάτως, σε μαζικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ Τοντ Στέρν. Και αυτό σημαίνει όχι «διόδους διαφυγής» ούτε όρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, συμπλήρωσε.

Ευπρόσδεκτη από τους επενδυτές εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα είναι η υιοθέτηση του σχεδίου που προτείνουν η Αυστραλία και η Νορβηγία. «Ο,τιδήποτε κινεί τον κόσμο προς μία πιο ενιαία δράση αυξάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Wetspac Institutional Bank, στο Σίδνεϋ στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, άνθρακα και ενέργειας, Τζέοφ Ρούσελ. «Κατά συνέπεια, αν υιοθετηθεί αυτό το σχέδιο, θα δούμε μεγαλύτερη επενδυτική εμπιστοσύνη για κεφαλαιακές δαπάνες στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μείωση των εκπομπών», υπογράμμισε.