Η έγκριση για την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη προκάλεσε την έντονη αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς ιδιαίτερα οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συζήτηση επί του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής για πλήρη ένταξη στον οργανισμό.

Ads

 
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν το Ισραήλ να αναιρέσει την απόφαση, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο εποικισμός είναι «αντιπαραγωγικός» για τις προσπάθειες αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Έχουμε εδώ και καιρό καλέσει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να υποσκάψει την εμπιστοσύνη και κάθε πράξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική από οποιαδήποτε πλευρά» υποστήριξε και εξέφρασε την απογοήτευσή της υπογραμμίζοντας, «έχουμε βρεθεί ξανά σε αυτό το σημείο, εδώ και πολλά χρόνια».

 
«Το Ισραήλ προκαλεί την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας με τη συνεχιζόμενη πολιτική του εποικισμού» δήλωσε εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ χωρίς να παγώσει πλήρως η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το σχέδιο του Κουαρτέτου για την επίτευξη μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας πριν από τα τέλη του 2012.