Με τις χειροπέδες στα χέρια και υπό την παρουσία βαριά οπλισμένων ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, δικάστηκε από τον Άρειο Πάγο, η υπήκοος Τουρκίας, Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ, η οποία είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και μάλιστα πραγματοποίησε απεργία πείνας στις φυλακές διαβατών όπου κρατούνταν για να υποστηρίξει το αίτημα για μη εκδοσή της. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε με πλειοψηφία 4 -1 ότι πρέπει να εκδοθεί στη Γερμανία, υπό τον ορο να μην εκδοθεί στη συνέχεια στην Τουρκία ή σε τρίτη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την ακροαματική διαδικασία στο 5ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τον Μιχ. Θεοχαρίδη και εισαγγελέα έδρας τον Νικ. Παντελή, η κ. Ουνσάλ έφερε αρχικά τις χειροπέδες πισώπλατα, αλλά κατόπιν διαμαρτυρίας δικηγόρου, τα χέρια πέρασαν εμπρός.

Ήδη, δικηγόροι χαρακτήριζαν πρωτόγνωρο στα δικαστικά δρώμενα, και ειδικά στην ιστορία του Αρείου Πάγου, το γεγονός να έχει χειροπέδες μέσα στη δικαστική αίθουσα ο κατηγορούμενος, ενώ παράλληλα έλεγαν ότι ουδέποτε στον Ανώτατο Δικαστήριο υπήρξαν μέσα στην δικαστική αίθουσα αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα ερευνήσει το ζήτημα με τις χειροπέδες, καθώς από τον νόμο απαγορεύεται ο κατηγορούμενος να έχει χειροπέδες μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται η Ουνσάλ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και η συγκέντρωση χρημάτων προς το σκοπό ενίσχυσης της οργάνωσης DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία και στην οποία έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει.

Ads

Την έντονη διαφωνία του για την έκδοσή της έχει εκφράσει ο ΔΣΑ, αφού οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν έχουν ποινική αξία και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης με τα οποια ζητείται η παράδοση της είναι αόριστα ως προς τον τόπο και το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων.