Την καταγραφή υποατομικών σωματιδίων που ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός ανακοίνωσαν ομάδα διεθνών επιστημόνων του CERN, ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανατρέψει μια από τις βασικές αρχές της Φυσικής.

Ads

 
Περίπου 15.000 δέσμες νετρίνων – μικροσκοπικών σωματιδίων που διαποτίζουν το σύμπαν – απελευθερώθηκαν σε διάστημα 3 ετών από το CERN προς το εργαστήριο του Gran Sasso 730 χλμ. μακριά, όπου εντοπίστηκαν από γιγαντιαίους ανιχνευτές.
 
Το φως θα είχε καλύψει τη συγκεκριμένη απόσταση σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα έφτασαν σε 60 νανοδευτερόλεπτα ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.
 
Ο εκπρόσωπος της ομάδας των ερευνητών, Αντόνιο Ερεντιτάτο δήλωσε στο Reuters πως μετρήσεις των τελευταίων 3 ετών έδειξαν ότι νετρίνα κινούνταν με ταχύτητα 60 νανοδευτερολέπτων, γρηγορότερα απ’ ότι το φως.
 
«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας. Έχουμε ελέγξει και ξαναελέγξει για οτιδήποτε δεν θα επιβεβαίωνε τα στοιχεία μας, αλλά δε βρήκαμε τίποτα. Τώρα ζητούμε από συναδέλφους να τα ελέγξουν ανεξάρτητα», επισήμανε.
 
Σε περίπτωση που τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, τότε η ανακάλυψη θα ανατρέψει τη θεωρία της σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905, σύμφωνα με την οποία η ταχύτητα του φωτός είναι μια «κοσμική σταθερά» και τίποτα στο σύμπαν δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει γρηγορότερα.