Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ βουτιά σημειώνουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τους αναλυτές αρνητικά επηρέασαν τις αγορές οι προβλέψεις της Fed την ώρα που παραμένει η ανησυχία για την κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Ads
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα με πτώση 4,6% στις 876,01 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε κατά 4,76% στις 5.041,61 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο XETRA D κατέγραψε απώλειες 4,96 στις 5.164,21 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 5,25% στις 2.781,68 μονάδες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε ελεύθερη πτώση, βρίσκεται η Γουόλ Στριτ, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες και να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρησή του σε δύο ημέρες από την εποχή της κρίσης του 2008. Μεγαλύτερη του 4% η υποχώρηση και για τους υπόλοιπους δείκτες στη Νέα Υόρκη, κάτω από τα 80 δολ. βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας των ανησυχιών για την ορμή της παγκόσμιας ανάκαμψης. Η τιμή του αμερικανικού αργού άγγιξε μέχρι και τα 79,6 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 4% στα χαμηλά έξι εβδομάδων.
Σε χαμηλό έτους και 16ετίας υποχώρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποιώντας πτώση 3,23% στις 830,07 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναταραχή προκάλεσε στις αγορές και στις μετοχές των τραπεζών, δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ανώτατο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρει πως 16 ευρωπαϊκές τράπεζες που έφτασαν κοντά στο να αποτύχουν στα προηγούμενα τεστ αντοχής, θα πρέπει να προβούν άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιταχύνουν πλέον τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα των 27 χωρών στην κρίση που διέρχονται οι αγορές. Στις 16 τράπεζες που φέρονται να έφτασαν μέχρι και ένα βήμα πριν την αποτυχία τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τους FT, περιλαμβάνονται επτά Ισπανικές, δύο Γερμανικές, δύο Ελληνικές, δύο Πορτογαλικές και μια Ιταλική, μια Κυπριακή και μια Σλοβένικη.
Αυξάνεται η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η οικονομική κατάσταση εισέρχεται «σε μια επικίνδυνη φάση». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το μονοπάτι της ανάκαμψης είναι πιο στενό απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν» όταν οι ανεπτυγμένες οικονομίες περιήλθαν σε ύφεση. Σημείωσε δε, πως η ανάκαμψη έχει αδυνατίσει και πως η κρίση δημοσίου, ιδιωτικού και τραπεζικού χρέους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εμφανίστηκε ανήσυχος για την παγκόσμια οικονομία. «Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ αρχίζει να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις οικονομίες των αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το 2008 πολλοί είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν δει τις αναταράξεις. Οι ηγέτες δεν έχουν αυτήν τη δικαιολογία τώρα» δήλωσε ο Ζέλικ προσθέτοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη». «Μία κρίση που θα έχει δημιουργηθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να γίνει κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά οικονομικά τους προβήματα προτού γίνουν ακόμη πιο σοβαρά για τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε ο Ζέλικ.
«Κρατήστε τα μάτια σας καρφωμένα στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλώνοντας πως η οικονομική συνεργασία θα είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση. Υποστήριξε, τέλος τη σημασία της προστασίας των αναδυομένων οικονομιών οι οποίες όπως τόνισε παρέχουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Δράση από την Ευρώπη ζητά ο Ομπάμα
Την ανάληψη «σθεναρής και αποφασιστικής» δράσης απέναντι στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ερωτηθείς για την κρίση που έχει ξεσπάσει στα διεθνή χρηματιστήρια, ο Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο.
Ενίσχυση των τραπεζών ζητούν μέλη των G20
Την ίδια ώρα, έξι χώρες-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) κάλεσαν με κοινή επιστολή τους την ζώνη του ευρώ να δράσει κατά του χρέους και να ενισχύσει τις τράπεζές της. Στην επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Βρετανίας ζήτησαν από τις χώρες της ευρωζώνης να «ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα».
Επιδείνωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας «βλέπει» η JPMorgan
Η ραγδαία επιδείνωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και οι ενδείξεις για μια νέα κάμψη παγκοσμίως τελικά θα οδηγήσουν σε μια συντονισμένη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία, εκτιμά στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων η JPMorgan, αναφέροντας ότι η Ευρωζώνη βιώνει μια ύφεση το 2011/12 κατά την οποία οι χώρες της περιφέρειας θα βρεθούν κοντά στην κρίση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >