Διέψευσε κατηγορηματικά ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου τις καταγγελίες μελών του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα διογκώθηκε σκοπίμως το 2009 προκειμένου να δικαιολογηθούν τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση. Την Τετάρτη στην Επιτροπή έχουν κληθεί τα μέλη του δ.σ. της Αρχής, ενώ έπειτα από αίτημα των ΚΚΕ, Λα.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να κληθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

 
«Καμία βάση δεν έχουν οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή και περιείχαν υπερεκτιμήσεις του χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Γιούροστατ, με την οποία είχαμε πλήρη και στενή συνεργασία. Ακριβώς επειδή τους εφαρμόσαμε δεν υπήρξαν επιφυλάξεις», επισήμανε ο κ. Γεωργίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
 
Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του μετά την απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να παύσει το διοικητικό συμβούλιο, επέμεινε πολλές φορές ότι «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην «άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ», όχι μόνο με την Eurostat, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και με διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτήρισε επίσης «μεγάλο επίτευγμα» τη δημοσίευση δύο φορές και χωρίς αστερίσκους από την Γιούροστατ των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6 % στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί. «Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι η αύξηση του κατά 5,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο swaps της Goldman Sachs του 2001, το οποίο είχε αναθεωρηθεί δύο φορές. «Όλη η διαδικασία δεν έγινε επί τροχάδην. Αντίθετα ήταν λεπτομερειακή, διεξοδική διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κάτω υπό τη στενή συνεργασία της Γιούροστατ. Για πρώτη φορά έγινε έρευνα ανεξόφλητων υποχρεώσεων και εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν χρέη της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα όχι μόνο από την Γιούροστατ αλλά και όλους τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς. Οι εταίροι μας αλλά και όλοι και οι αγορές τα θεωρούν για το 2009 ως πλήρως αξιόπιστα»

Ads

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισαν «μη πειστικές» τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και έκαναν λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος. με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Γιούροστατ», καθώς και για ένα «σάπιο ανήθικο σύστημα που μαγειρεύει στοιχεία για να περνά ο “οδοστρωτήρας” της πολιτικής τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης επέμεινε να ζητά εξηγήσεις γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του και όχι συλλογικά στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που καυτηρίασε έντονα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα μέλη του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τετάρτης στις 16:00 θα προσέλθουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος το 2009.
 

Σχετικό αίτημα που διατύπωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτό από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου οι βουλευτές να διαμορφώσουν άποψη οι βουλευτές για τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ανεξάρτητης αρχής που οδήγησαν στην αποπομπή των μελών του δ.σ., οι οποίοι απάντησαν με καταγγελίες κατά του προέδρου ότι ακολουθούσε τις οδηγίες της Eurostat.

 Η κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εφόσον, όπως είπε, κατατεθεί σχετικό γραπτό αίτημα από τα δύο πέμπτα των βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Την πρόταση έκαναν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και Κώστα Γείτονα που έκαναν λόγο για προσπάθεια πρόωρης εξεταστικής επιτροπής.

Ερώτηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 
Στο μεταξύ, ερώτηση με αφορμή την «καταγγελία για εσκεμμένη παραποίηση των οικονομικών στοιχείων για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009» κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Νικολόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών, για να ρίξει φως στην υπόθεση και αν προτίθεται να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
 
Επίσης, ζητεί να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, γιατί δεν τέθηκε δηλαδή προς ψήφιση από το επταμελές συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής ζητεί από τον υπουργό να του παραχωρήσει την πλήρη έκθεση για το 2009 και το 2010, ώστε να εξεταστούν ως προς την επιστημονική τους ορθότητα, πληρότητα και επάρκεια.