Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος», με το οποίο θεσπίζονται οι βασικές αρχές για την διενέργεια δημοψηφίσματος στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Ads

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το δημοψήφισμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα και θα γίνεται μέσα σε ενα μήνα από την ημερομηνία αυτή. Οι πολίτες θα ψηφίζουν με διαδικασία όπως στις εκλογές, ημέρα Κυριακή, 7 π.μ με 7 μ.μ., βάζοντας ένα σταυρό δίπλα στο ναι ή το όχι ή το αντίστοιχο ερώτημα κατά περίπτωση. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι εγεγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα του δημοψηφίσματος.
 
Για κρίσιμα εθνικά θέματα το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό με συμμετοχή τουλάχιστον του 40% των εγεγγραμένων στους καταλόγους. Αντίθετα εάν το δημοψήφισμα αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα (τα δημοσιονομικά ζητήματα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δεν θα μπορουν να τεθούν στο δημοψήφισμα) θα απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των πολιτών.
 
Οι δαπάνες των κομμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της χρηματοδότησης των τελευταίων γενικών βουλετικών εκλογών, ενώ τα ΜΜΕ υποχρεούτε να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.