Πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Eurogroup. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός ομόλογός τους Τίμοθι Γκάιτνερ, θα βρεθεί το «εξαπλό πακέτο» για την οικονομική διακυβέρνηση και το αυστηρότερο πλαίσιο για δημοσιονομική «απειθαρχία». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Ads
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI», δήλωσε.
Την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «δεκαέξι Κοινοβούλια, 17 μαζί με εμάς, θα συζητήσουν σε λίγο γύρω από τα θέματά μας για το αν θα μετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, περί αυτού πρόκειται. Δεν πρέπει να αφήσουμε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση με λάθος τρόπο».
Στο Eurogroup θα εξετασθεί και το θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με τη Φιλανδή υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν. Η ίδια, ωστόσο, εκτίμησε πως δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις. «Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που ο καθένας μπορεί να δεχθεί».
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης πάρει χρόνο».
«Είμαι πολύ σίγουρη ότι η επόμενη δόση μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», τόνισε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, ενώ ο Βέλος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρειντερς κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Eurogroup και συγκεκριμένα το εάν ο κ. Γκάιτνερπρέπει να ακούσει ή να μιλήσει δήλωσε: «Η καλύτερη λύση είναι να ακούει».
Αποφασιστική δράση ζητά ο Τρισέ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν είμαστε πίσω σε “ομαλή περίοδο” (‘business as usual’), όπως κάποιοι νόμιζαν πριν λίγους μήνες», δήλωσε ο κ. Τρισέ από το Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της EE (Ecofin), προσθέτοντας: «Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις (σ.σ.: της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου) και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις».
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να δείξουν την ίδια ενότητα σκοπού, όπως έπραξαν χθες οι κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η επικύρωση των αποφάσεων του Ιουλίου έχει πάρει πάρα πολύ καιρό και έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα με αποτέλεσμα οι προοπτικές της οικονομίας να επιδεινωθούν. Αυτό είναι ορατό στην ανάπτυξη που έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στην Ευρώπη και στο ότι τα προβλήματα στις ταραγμένες χώρες είναι ακόμη πιο σοβαρά», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στο φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υποστηρίζει την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή, σημείωσε ωστόσο πως οι πολιτικές αποφάσεις απαιτούν χρόνο. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη υστερεί λόγω της υπερβολικής αρχής της ομοφωνίας», σημείωσε ο Ρεν, προσθέτοντας πως έχει εμπιστοσύνη στα κοινοβούλια των κρατών της ζώνης του ευρώ ότι θα είναι σε θέση να εγκρίνουν τις αποφάσεις είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.
Διεύρυνση του ρόλου του EFSF θα προτείνει ο Γκάιτνερ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η πληροφορία αυτή έρχεται στην δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω των κρίσεων χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.
Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο ΕΜΧΣ, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010, να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η FED το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.
«Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στην σημασία της ενίσχυσης (του ΕΜΧΣ) ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», ανέφερε ένας αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >