Με μόλις τέσσερις ψήφους «κατά» κύρωσε το ισπανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, που αφορά τον EFSF και την Ελλάδα. Η Ισπανία γίνεται έτσι το τέταρτο μέλος της Ευρωζώνης, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο ενώ το Λουξεμβούργο ετοιμάζεται άμεσα για τη δική του ψηφοφορία. Αργότερα, σε έκτακτη σύνοδό του το Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου ενέκρινε με 54 ψήφους υπέρ και πέντε κατά τη συμφωνία, που αυξάνει μεταξύ άλλων τη συνεισφορά του Μεγάλου Δουκάτου στο EFSF από 1,15 δισ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ.

Ads

 

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ελλάδα εγκρίθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο με 331 ψήφους υπέρ και μόνο 4 κατά.

 

«Το σχέδιο αυτό βοήθειας «ανακουφίζει» το οικονομικό βάρος όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία» δήλωσε ο Αλβάρο Ναδάλ του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Ads

 

Επισημαίνεταί ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πλην εκείνων που ήδη έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης -δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

 

Πιθανά εμπόδια εντοπίζονται στη Σλοβακία (η οποία είναι μάλιστα εκτός της πρώτης συμφωνίας για την στήριξη στην Ελλάδα) και τη Σλοβενία. Η Γερμανία συζητά ήδη στο Μπούντεσταγκ τη συμφωνία και, αν και ορισμένοι βουλευτές που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται πως θα την καταψηφίσουν, η συμφωνία των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών καθιστά σίγουρη την κύρωσή της στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου. Η Φινλανδία, με την οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων, θα ψηφίσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Ενίσχυση του EFSF στα αμερικανικά πρότυπα θα προτείνει ο Γκάιτνερ

 

Να ενισχύσουν τη μόχλευση του EFSF στα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος TALF, ώστε να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια για τους «μεγάλους» της Ευρωζώνης, αναμένεται να προτείνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup, σύμφωνα τουλάχιστον με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

 

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters, πως «ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στην σημασία της μόχλευσης, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την προστασία των μεγάλων Ευρωπαίων, της Ιταλίας και της Ισπανίας και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. «Πιθανόν να είναι ανοικτοί σε αυτή την πρόταση» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

 

Το πρόγραμμα TALF συστάθηκε από την αμερικανική Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να δώσει τονώσει την «παγωμένη» αγορά.