Δημοσιογράφοι οι οποίοι πέφτουν θύματα συκοφάντησης και φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα. Μεγιστάνες ιδιοκτήτες ΜΜΕ οι οποίοι φροντίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Έκθεση – κόλαφος (εδώ) των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τον ελληνικό Τύπο, με αναφορά και στην καμπάνια σε βάρος του Στέλιου Κούλογλου.
Είναι σε θέση η κρίση να βοηθήσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης την οποία εκπόνησαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, επισκεπτόμενοι την Αθήνα από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου για να ερευνήσουν τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, μία χώρα η οποία πέφτει για 3 συνεχόμενα χρόνια στη σχετική παγκόσμια κατάταξη την οποία έχει θεσπίσει ο οργανισμός. Από την 31η θέση το 2008, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 70η θέση, δίπλα στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση οφείλεται εν μέρει στο πελατειακό σύστημα το οποίο είναι σε ισχύ από το 1980. Ταυτόχρονα, «η οικονομική κρίση έχει συνεισφέρει σε αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας τις αδυναμίες των ελληνικών ΜΜΕ και των σχεδόν μαφιόζικων πρακτικών τους. Ιδιοκτησίες μερικών μεγάλων επιχειρηματιών και εφοπλιστών, οι περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ απειλούνται σήμερα με κατάρρευση, γεγονός που προκαλεί ένα μεγάλο κύμα απολύσεων σε ένα επάγγελμα το οποίο ήδη υπέφερε από κακές μισθολογικές και γενικότερα εργασιακές συνθήκες εργασίας».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους ΡΧΣ, «η μπλογκόσφαιρα προσφέρει έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης και αποτελεί ένα προσωρινό αντίδοτο στην αυτολογοκρισία η οποία επιτείνεται στα παραδοσιακά ΜΜΕ, ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν προσφέρει μία βιώσιμη εναλλακτική που θα μπορούσε να αντιστρέψει τις καταστροφικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες 2 δεκαετίες».
Παράλληλα, «εν μέσω έξαρσης της κοινωνικής βίας, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα βαθιά κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Μεταχειριζόμενοι κάποιες φορές ως κακοποποιοί και άλλες ως πλούσιοι, δημοσιογράφοι συχνά ταυτίζονται με το σημερινό καθεστώς εξουσίας και πολλοί από αυτούς ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα».
«Ως στόχοι δυσφημιστικών εκστρατειών που συνδέουν σαρκαστικά σλόγκαν με απειλές για τη ζωή τους, Έλληνες δημοσιογράφοι σκέφτονται σήμερα δυο φορές προτού βγουν στο δρόμο για ρεπορτάζ», αναφέρει χαρακτηριστικά το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, το οποίο προσθέτει: «Ο Στέλιος Κούλογλου, επί μακρόν το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποτελεί σήμερα το θύμα μιας συκοφαντικής καμπάνιας με πόστερ ».
Η έκθεση κάνει αναφορά και στους ξένους ρεπόρτερ οι οποίοι εργάζονται στη χώρα: «Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι από τους Έλληνες ρεπόρτερ, αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία είναι ασυνήθιστα για χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, επιλέγουν τη διακριτικότητα, σαν τους Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι φοβούνται την πιθανότητα αντιποίνων ή άσκησης βίας σε βάρος τους».
Οι ΡΧΣ παρατηρούν πως «ο αντίκτυπος της κρίσης έχει ριζοσπαστικοποιήσει ένα μέρος του πληθυσμού το οποίο εκφράζει την αγανάκτιση και την οργή του σε κλιμακούμενα βίαιες διαδηλώσεις» και ότι «φωτογράφοι και εικονολήπτες κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο καθώς αντιμετωπίζουν συνθήκες που παραπέμπουν σε εμφύλιο πόλεμο, στην προσπάθεια να καλύψουν τη δραστηριότητα αντίστοιχων κινημάτων». «Όντας ανάμεσα στη βία των εξτρεμιστικών κινημάτων και τη βία της κατασταλτικής αστυνομίας η οποία επιδεικνύει ελάχιστο σεβασμό στην επαγγελματική τους ιδιότητα, οι φωτογράφοι πληρώνουν υψηλό τίμημα για την κάλυψη των γεγονότων», σημειώνεται.
Με την επισήμανση βέβαια ότι «κανείς δημοσιογράφος δεν είναι ικανοποιημένος με τις επιπτώσεις των σχεδίων περικοπών», οι ΡΧΣ διαπιστώνουν πως «οι περισσότεροι από εκείνους με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή θεωρούν την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για τα ΜΜΕ να σπάσουν τους δεσμούς με το πατροναριστικό αυτό σύστημα το οποίο έχει επικρατήσει από τη δεκαετία του 1980» και θέτουν το ερώτημα: «Είναι σε θέση η κρίση να βοηθήσει στην αναβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >