Διάθεση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία εκδηλώνουν ο διοικήσεις φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα των 151 οργανισμών, καθώς θεωρούν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, υπάρχουν φορείς που παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη κάποιοι εκ των φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και διατείνονται πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011. Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας. Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην περίπτωση ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με πληροφορίες και πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.

Ads