Μονόδρομο χαρακτήρισε ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ τη δημοσιοποίηση 250.000 και πλέον διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σβήσει τα ονόματα των πηγών που συμπεριλάμβαναν.

Ads

Η δημοσίευση των τηλεγραφημάτων χωρίς περικοπές προκάλεσε σάλο καθώς σε αυτά κατονομάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν σε στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διώξεων ή ακόμα και εξόντωσης από αυταρχικά καθεστώτα.

«Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να μπορούσαμε να κάνουμε», δήλωσε ο Ασάνζ μέσω βιντεολίνκ σε μια έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων της IFA στο Βερολίνο από τη Βρετανία, όπου παραμένει υπό περιορισμό σε ένα σπίτι στο Νόρφολκ βάσει των όρων της αποφυλάκισής του.

Ο Ασάνζ σημείωσε ακόμη πως δεν πιστεύει ότι οι πληροφοριοδότες των Αμερικανών διπλωματών θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, αφού είχαν ένα χρόνο και πλέον να προετοιμαστούν από τη στιγμή που ο WikiLeaks αποκάλυψε ότι είχαν περιέλθει στην κατοχή του τα τηλεγραφήματα.

Ads

Εκτίμησε εξάλλου πως οι διπλωμάτες των ΗΠΑ τους προειδοποίησαν για τον κίνδυνο. Ο WikiLeaks προέβη ο ίδιος στη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων μετά την κυκλοφορία αντιγράφων χωρίς τον έλεγχό του.

Ο Ασάνζ κατηγόρησε ξανά την εφημερίδα The Guardian για το ότι τα τηλεγραφήματα άρχισαν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, σημειώνοντας ότι είχε ειπωθεί στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντέιβιντ Λι ότι ο κωδικός πρόσβασης σε αυτά ήταν μυστικός και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί. Ο Λι συμπεριέλαβε τον κωδικό σε βιβλίο του για τον WikiLeaks. Η Guardian ανταπάντησε ότι ο Ασάνζ είχε πει στον δημοσιογράφο του πως ο κωδικός ήταν προσωρινός.