Για «υποτίμηση των κινδύνων» και «λάθος διάγνωση σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου» από τους αρμόδιους έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση στις 11 Ιουλίου.
Ads
Ο κ. Χριστόφιας ανέγνωσε εισαγωγική δήλωση επτά σελίδων, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος για τη τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου, αλλά ούτε και για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο.
Επίσης επισήμανε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου. «Εάν…γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα» υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, υπογράμμισε ότι ενήργησε «μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». «Έλαβα υπόψη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έλαβα υπόψη τις θέσεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε την κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο «αυτή ήταν μια ορθή πολιτική απόφαση». «Με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή που είχαμε» υποστήριξε και κάλεσε για ακόμη μια φορά τον κυπριακό λαό σε ενότητα «για αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».
Ένταση κατά την κατάθεση Χριστόφια
Στην αίθουσα όπου διεξάγονται οι ακροάσεις μαρτύρων στην ερευνητική επιτροπή, ήταν παρόντες συγγενείς των θυμάτων με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Ένταση δημιουργήθηκε κατά την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου, όταν συγγενείς των θυμάτων του φώναξαν: «Μας κατέστρεψες», «Ο Θεός να σε συγχωρήσει», «Δολοφόνε», «Περιμέναμε ένα mea culpa».
Λίγο μετά εισήλθαν στην αίθουσα δύο άνδρες της προεδρικής φρουράς και επεχείρησαν να συλλάβουν το γιο του αδικοχαμένου πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλα. Επενέβησαν δικηγόροι και η σύλληψη αποφεύχθηκε. Οι άνδρες της προεδρικής φρουράς είπαν ότι για τη σύλληψη έδωσε οδηγίες ο κ. Χριστόφιας, γιατί ο νεαρός εξύβρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ανακοίνωση της Προεδρίας σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε ποτέ τέτοια οδηγία».
Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε σύλληψη εντός της αίθουσας, γιατί βρίσκεται υπό την επίβλεψή του. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την έξοδο θα συνοδεύσει ο ίδιος το Νικόλα Ιωαννίδη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >