Το θέμα των δημοψηφισμάτων απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στις σκέψεις αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα ως το τέλος του έτους.
Ads
Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, δημοψήφισμα, σύμφωνα με το σύνταγμα, μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, οπότε για το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή του, η οποία στη συνέχεια κατατίθεται στην Βουλή, όπου και απαιτείται απλή πλειοψηφία για το αν το θέμα θα πάει σε δημοψήφισμα.
Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφίσματος αφορά τα ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτή την περίπτωση για να διεξαχθεί δημοψήφισμα απαιτείται να κατατεθεί πρόταση από τα 2/5 των βουλευτών η οποία να εγκριθεί από τα 3/5 της Βουλής.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε πως στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου προβλεπόταν για τη δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων, η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος και από εκεί και πέρα το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα ήταν δεσμευτικό, ανάλογα με το τι θα αποφάσιζε η πλειοψηφία των ψηφισάντων. Για τα κρίσιμα εθνικά θέματα προβλεπόταν ότι η δεσμευτικότητα της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος θα ήταν ανάλογη της συμμετοχής σε αυτό.
Τώρα, ανέφερε η ίδια πηγή, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα είναι δεσμευτικό, αλλά πρέπει να οριστεί το ποσοστό συμμετοχής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες «κλιμακώσεις» για το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής από 50% στην Πορτογαλία για όλα τα είδη δημοψηφισμάτων, ενώ στη Δανία τα ποσοστά κυμαίνονται από 30%-40%, αλλά σε κάθε περίπτωση, παντού η βάση εκκίνησης είναι το 25% του εκλογικού σώματος. «Στην Ελλάδα ενδέχεται το ποσοστό να διαμορφωθεί γύρω στο 40%», σημείωσε η ίδια πηγή.
Οι «πρωταγωνιστές» των δημοψηφισμάτων θα είναι πολιτικά κόμματα, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φορείς, επιμελητήρια κλπ, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί θα είναι και δέκτες ρυθμίσεων, ενώ δεν θα υπάρχει καμία κρατική χρηματοδότηση.
Επίσης, θα δημιουργηθούν επιτροπές υποστήριξης του «ναι» και του «όχι» στο ή στα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων, θα υπάρχει δωρεάν κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η διαμόρφωση των ερωτημάτων ανήκει σε αυτούς που αποφασίζουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >