«Η μέγκενη δεν χαλαρώνει γύρω από την Ελλάδα», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σε σημερινό της άρθρο σημειώνει ότι η ύφεση, οι φινλανδικές απαιτήσεις και η χαμηλή συμμετοχή των τραπεζών δυσκολεύουν την έξοδο της χώρας από την κρίση διαμορφώνοντας ένα «τεταμένο κλίμα» μέσα στο οποίο η Αθήνα υποδέχθηκε από χθες ένα νέο κλιμάκιο της «τρόικας».

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευαγγ.Βενιζέλου, για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ύφεσης από το προβλεπόμενο και σχολιάζει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να τηρήσει το στόχο για το έλλειμμα γεγονός που δεν αναμένεται να ικανοποιήσει ιδιαίτερα του εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο αδημονούν για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα και σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες υψηλού επιπέδου επί του θέματος.

«Η διαχείριση του ευρώ και εκείνη των καφετιέρων μας»

Ads

Στο ζήτημα των φινλανδικών απαιτήσεων αναφέρεται και έτερο άρθρο της εφημερίδας σχολιάζοντας ότι η συμφωνία της ευρωζώνης που «κοπιωδώς» επετεύχθη στις 21 Ιουλίου απειλείται από ένα μόλις κράτος-μέλος: τη Φινλανδία. «Αρκεί να λείπει μία μόνο χώρα και όλα χαραμίζονται» σχολιάζει το δημοσίευμα αναφορικά με το πλαίσιο των απαιτήσεων της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων.

«Πρέπει να πούμε όχι σε αυτόν τον τρόπο αντίδρασης, να καταγγείλουμε την κρυφή συμφωνία μεταξύ των δύο και να επαναφέρουμε το Ελσίνκι στο δρόμο της λογικής» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και άλλα μέλη της νομισματικής Ένωσης, όπως έχουν γνωστοποιήσει θα ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα.

«Και τότε θα καταλήγαμε στο εξής παράδοξο: προκειμένου να της παρασχεθεί οικονομική βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει καταβάλει ποσά στο ύψος της βοήθειας που της έχουν υποσχεθεί. Η υπόθεση αυτή αποτυπώνει το ευάλωτο της λειτουργίας του ευρώ» καταλήγει το δημοσίευμα.