Ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε άρθρο του στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Το χειρότερο μπορεί ακόμα να αποφευχθεί» και υπότιτλο « Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα» αναφέρει:
Ads
Μπορεί επομένως να αποφευχθεί μία περαιτέρω δύσκολη ύφεση; Θα μπορούσε να είναι μία «επικίνδυνη αποστολή». Η μεγαλύτερη ελπίδα έγκειται στο ότι εκείνες οι χώρες οι οποίες δεν έχουν χάσει ακόμη την πρόσβαση στις αγορές – οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία – θα συγκροτήσουν νέα, βραχυπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα και ταυτόχρονα θα υποχρεωθούν μεσοπρόθεσμα σε λιτότητα. Η υποβάθμιση των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει αιτήματα για μικρότερους προϋπολογισμούς, αλλά ειδικά οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δεσμευτούν στην ανάληψη μεσοπρόθεσμων αξιοσημείωτων περικοπών και όχι άμεσων, δεδομένου ότι οι άμεσες δημοσιονομικές περικοπές θα επιβράδυναν την ανάπτυξη και θα επιδείνωναν το έλλειμμα.
Οι περισσότερες δυτικές κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να διεξάγουν περαιτέρω ποσοτικές διευκολύνσεις ακόμη και όταν οι επιδράσεις τους είναι περιορισμένες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε όχι μόνο να μην αυξήσει τα επιτόκια, αλλά να τα μειώσει στο μηδέν και να προβεί σε μεγάλης έκτασης αγορές κρατικών ομολόγων, προκειμένου να εμποδίσει το να χάσουν η Ιταλία και η Ισπανία την πρόσβασή τους στις αγορές. Μια τέτοια αποκοπή θα κατέληγε σε μια πραγματικά μεγάλη κρίση, στην οποία οι ‘ενέσεις’ κεφαλαίου θα έπρεπε να διπλασιαστούν ( ή και να τριπλασιαστούν).
Πρόκειται κατά πολύ για μία κρίση φερεγγυότητας όπως και μία κρίση ρευστότητας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αυτό σημαίνει μία συνολική ενυπόθηκη μείωση για εκείνο το ήμισυ του αμερικανικού προϋπολογισμού, το οποίο είναι υπερχρεωμένο, καθώς και μία ενδεχόμενη συμμετοχή των πιστωτών από τις πληγείσες τράπεζες. Ακόμη και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία χρειάζονται μία αποσπώμενη δια της βίας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους όπως η Ελλάδα με επιτόκια απαλλαγμένα από ρίσκα. Η Ιταλία και η Ισπανία θα ήταν οι επόμενες, εάν έχαναν την πρόσβαση στις αγορές. Μια επιπλέον ύφεση μπορεί να μην σταματήσει, αλλά οι πολιτικοί μπορούν να εμποδίσουν την οικονομική κάμψη. Αποτελεί έναν καλό λόγο για γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >