Είναι οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο. Το facebook και το twitter, λόγω της διείσδυσής τους στον παγκόσμιο πληθυσμό, γίνονται με μεγάλη συχνότητα αντικείμενα διαφόρων ερευνών.
Ads
Η πλέον φρέσκια είναι αυτή του έγκριτου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που τονίζει πως τα δύο μέσα προκαλούν ναρκισσισμό αλλά και ανασφάλεια.
Σύμφωνα με τη βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Οξφόρδη, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά εγωμανών ανθρώπων, που αδυνατούν να συγκεντρωθούν και έχουν διαρκή ανάγκη επιβεβαίωσης. Οι χρήστες του facebook και του twitter “μοιάζουν με βρέφη που διαρκώς λένε ‘Κοίταξέ με, μαμά. Κοίτα τι έκανα’”, λέει η δρ. Γκρίνφιλντ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη λειτουργία του εγκεφάλου όσων τα χρησιμοποιούν αφειδώς και άκριτα. Οι συστηματικοί χρήστες παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης, φτωχό λεξιλόγιο και ανικανότητα να διατηρήσουν επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τους κανονικούς και όχι ηλεκτρονικούς φίλους τους, σύμφωνα με τη βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία σε συνέντευξή της στη “Ντέιλι Μέιλ” στάθηκε και στο θέμα των κοινοτοπιών που βρίσκει κανείς σε αυτά τα σάιτ.
“Ποιον ενδιαφέρει αν ένας παλιός του συμμαθητής έφαγε ομελέτα ή τηγανίτες για πρωινό; Οι χρήστες μοιάζουν να έχουν κρίση ταυτότητας”, κατέληξε η επιστήμονας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >