Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων» με την έννοια του πλήθους των φορέων που πρέπει να συμπράξουν. Οι πιέσεις πάντως για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αντίδρασης των αγορών απέναντι στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα. Ωστόσο, αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν πως παρά τις πιέσεις των αγορών σε Ισπανία και Ιταλία δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιδράσεων στη δρομολογημένη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Ads

«Υπάρχει πίεση στην καρδιά του ευρώ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, γεγονός που ανησυχεί πολύ την Κομισιόν, με τους αξιωματούχους της να τονίζουν ότι οι αγορές θα «ησυχάσουν» μόλις εγκριθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου της Ευρωζώνης. «Είναι μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, απολύτως πρωτότυπη», υποστήριξε ο υπουργός οικονομικών σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της οικονομικής επιτροπής της Βουλής. Όσο για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί το 2014.

Παρά τις αυξημένες πιέσεις, καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο επιδράσεων στη δρομολογημένη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους εμφανίζονται αναλυτές και τραπεζίτες καθώς εκτιμούν ότι η μετάδοση του ιού της κρίσης χρέους σε Ιταλία, Ισπανία ακόμη και Γαλλία θα κινητοποιήσει τους ηγέτες της ευρωζώνης σε ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, με άμεση αύξηση των πόρων του EFSF τουλάχιστον στο 1 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα.

Όπως προσθέτουν, δεν τίθεται θέμα κάποια χώρα να κάνει πίσω από τα συμπεφωνημένα στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, καθώς όχι μόνο έχουν όλες δεσμευτεί με την υπογραφή τους, αλλά και επειδή επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ρήτρες αποζημίωσης των χωρών σε περίπτωση που χρειαστεί να δανείσουν χαμηλότερα από όσο θα δανείζονται οι ίδιες.

Ads

Πάντως από κυβερνητικής πλευράς, ο Ηλίας Μόσιαλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην ευρωζώνη να επηρεάσουν και την Ελλάδα καθιστώντας πιθανό, ανάλογα με την έκβαση των γεγονότων, η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου να γίνει με τους παλιούς όρους και όχι με εκείνους που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Ψήφος εμπιστοσύνης” στο σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την HSBC, σύμφωνα με χθεσινή ανάλυσή. Όπως εκτιμά η HSBC, «θεωρούμε πως η προτεινόμενη ανταλλαγή του ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πετύχει τους στόχους της, όταν πρόκειται να εφαρμοστεί στις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή, καθώς θα λάβουν ένα asset σαφώς καλύτερης ποιότητας, το οποίο θα επωφεληθεί από τα ανώτερα χαρακτηριστικά που θα διαθέτει, σε αντίθεση με το εάν θα κρατήσει το χρέος που έχει. Μάλιστα, προσθέτει πως «όσοι επενδυτές επιλέξουν να μην συμμετάσχουν, ίσως ανακαλύψουν ότι τιμωρήθηκαν» υπονοώντας ότι ενέχει υψηλό ρίσκο η απόφαση να μείνουν εκτός του σχεδίου. Θεωρεί πως η χώρα επωφελείται από το PSI και την ενδεχόμενη επαναγορά χρέους, και τώρα έχει χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Συμφέρουσα για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμμετοχή στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, PSI. Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εκτίμησε πως πρόκειται για μια συμφέρουσα κίνηση, για την οποία θα υπάρξει και τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή».

Παραμένει η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο οικονομικών συνεχίζει να ενυπάρχει προβληματισμός και ανησυχία καθώς η ανάκαμψη στα έσοδα που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει την υστέρηση στο συγκεκριμένο σκέλος του προϋπολογισμού, αφού από τα 3,3 δισ. ευρώ ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ. Με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 3%, καθώς εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία 4,875 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,168 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως η έστω και ελάχιστα πιο θετική εικόνα δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα του πρώτου εξαμήνου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου η μείωση των καθαρών εσόδων ήταν 8,3% όταν θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 8,5%.

Παράλληλα, τα 6,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούνιο οι οφειλές του Δημοσίου, από 6,4 δισ. το Μάιο. Μεταξύ των φορέων οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με 2,6 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία, με 1,8 δισ., οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με 892 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία χρωστούν 980 εκατ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με το IIF, το κυβερνητικό χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 98% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020 από 142% στα τέλη του περασμένου έτους, συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Reuters. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για υποχώρηση του χρέους στο 124% μέχρι το 2020.