Η Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΜΝΜ), όπως αποφασίστηκε, θα εξετάσει τον κινηματογράφο «Αστρον» επί τόπου, προκειμένου να αποφανθεί για το αν θα κριθεί διατηρητέος ή όχι. Η MOnuMENTA (Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων) με συγκεκριμένο ρεπορτάζ, εκπέμπει sos για την τύχη του.

Ads


Μία αυτοψία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων
θα κρίνει πλέον την τύχη του κινηματογράφου «Αστρον» που βρίσκεται στον αριθμό 37 της λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελοκήπους. Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου δεν στάθηκαν ικανές να δώσουν απάντηση στο δίλημμα, αν το κτίριο μπορεί να κατεδαφιστεί, όπως ζητούν οι ιδιοκτήτες του ή θα πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέο κατά το αίτημα του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων και του πολιτιστικού φορέα MOnuMENTA, η επιτροπή του ΚΣΝΜ αποφάσισε να εξετάσει το κτίριο προκειμένου να έχει πληρέστερη εικόνα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με άρθρο της MOnuMENTA: «το 2009 ζήτησε ο συγκεκριμένος πολιτιστικός σύλλογος την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προστατευθεί το κτήριο από την επικείμενη κατεδάφισή του και καταθέτει αίτηση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών επιθυμεί την κατεδάφισή του και εκδίδει άδεια κατεδάφισης που τελικά όμως δεν υλοποιείται. Το ιστολόγιο https://astroncinema.blogspot.com/ που δημιουργεί ο Σύλλογος Αμπελοκήπων γίνεται αφορμή για να υπογράψουν πάνω από 1000 πολίτες υπέρ της διατήρησής του και πολλοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η ΕΤΕΚΤ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ένωση Σεναριογράφων κ.ά.

Ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ κτίστηκε το 1957 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και είναι από τα λίγα κτήρια που κτίστηκαν με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Ήταν υπερπολυτελής, 1300 θέσεων, και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ήταν επηρεασμένα από το αρ ντεκό Ο κεκλιμένος εξώστης τον έκανε να ξεχωρίζει. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2008. Η εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, υπέρ του χαρακτηρισμού, μιλά για την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου και κυρίως για την ιστορική του αξία και τη μεγάλη σημασία του ως τοπόσημου των Αμπελοκήπων. Επίσης επισημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτήρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη στην εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, η οποία έκρινε ότι το κτήριο δεν αξίζει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αφού έχει αλλοιωθεί το αρχικό σχέδιο, είναι ανενεργός ο κινηματογράφος και υπάρχουν στην περιοχή πολλοί κινηματογράφοι. Ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και η MOnuMENTA τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης και της πολιτιστικής χρήσης του τονίζοντας τη μεγάλη του σημασία για τους κατοίκους, την περιοχή, την ιστορία του κινηματογράφου, την αρχιτεκτονική και πολεοδομική του αξία. Η πρόταση του Συλλόγου είναι ο κινηματογράφος να γίνει δημοτική κινηματογραφική αίθουσα, χώρος πολιτισμού και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μαζί με τον γειτονικό θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέος, μπορούν να αποτελέσουν ένα ενιαίο πολεοδομικό σύνολο πολιτισμού και αναψυχής σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολύ σημαντική κρίνεται η παρουσία εκπροσώπου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία κατέθεσε το ενδιαφέρον για την απόκτηση του κινηματογράφου και νομίζουμε ότι θα πρέπει να υποστηριχτεί από τη επίσημη πολιτεία (ΥΠΠΟΤ, Δήμο Αθηναίων κ.λπ.).

Ads

Η απόφαση της μη κήρυξης του ΑΣΤΡΟΝ ως διατηρητέου μνημείου με οριακή πλειοψηφία βασισμένη στη διπλή ψήφο του προέδρου του Συμβουλίου, κάτι που από το 2008 είχε σταματήσει από τον τότε υπουργό πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, θεωρούμε ότι πρέπει να εξετασθεί από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ και να μη γίνει δεκτή, επαναφέροντας το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο χαρακτηρισμός του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου σημαίνει την προστασία του και αποτελεί την ελάχιστη συμβολή του αρμόδιου φορέα για την προστασία της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του ελληνικού κινηματογράφου και την αναβάθμιση της περιοχής των Αμπελοκήπων»