Στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτσης παραδόθηκε σήμερα το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για τις ύποπτες διαδρομές 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank προς εταιρίες.
Ads
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό στόχαστρο θα τεθούν κάποια δάνεια που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, μεγαλομετόχου της τράπεζας, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια. Από την έρευνα της Αρχής, φαίνεται να προκύπτει πως τα επίμαχα ποσά καταλήγουν σε δύο ανενεργές εταιρίες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Διενεργείται ήδη έρευνα σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ για τις εταιρίες του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα, η υπεξαίρεση των 51 εκατ. ευρώ από την τράπεζα πραγματοποιήθηκε, μέσω δανείων της Proton Bank προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δ. Μπίθαρη, στελέχους των επιχειρήσεων του Λ. Λαυρεντιάδη.
Την περασμένη Παρασκευή που είδε το φως η συγκεκριμένη υπόθεση, ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ο κ. Γ. Τανισκίδης, πρώην επικεφαλής της Millennium Bank, γεγονός που επιβλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον «έλεγχο» της κατάστασης. Συγχρόνως, μετά από παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Λαυρεντιάδη και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Αντ. Αθανάσογλου όπως και έξι ακόμη πρώην στελεχών της. Επίσης, απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη, ώσπου να υπάρξουν αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιείται.
Η μετοχή της Proton Bank κατέγραψε σημαντική πτώση τη Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποχωρώντας κατά 16%, ενώ η διοίκηση της τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία».
Ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης δήλωσε ότι «θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει». Τραπεζικοί κύκλοι που επικαλείται το Βήμα σημειώνουν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης τη Δευτέρα κατέθεσε σε προθεσμιακή κατάθεση τα 51 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι έχουν υπεξαιρεθεί, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, που αποκάλυψε το θέμα της Proton Bank, συνεχίζοντας την έρευνα για την υπόθεση σημειώνει σήμερα:
«Η έρευνα για υπεξαίρεση 51 εκατ. στην Proton Bank μοιάζει κορυφή ενός παγόβουνου ύποπτης διακίνησης χρήματος, που η Τράπεζα Ελλάδος μοιάζει να μην ελέγχει. […] Στην Τράπεζα της Ελλάδος άλλωστε είχαν φθάσει από τις 2 Μαρτίου 2010 στοιχεία που έχρηζαν περαιτέρω διευκρινίσεων για τις ακριβείς πηγές προέλευσης των χρηματικών, μέσων με τα οποία ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank».
«Στις 30/12/2009 ο κ. Λαυρεντιάδης εξαγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς το 31,31% της Proton Bank καταβάλλοντας 70,5 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2010 επαναγόρασε τη Νεοχημική αντί 149 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ έκανε έλεγχο και στις δύο συναλλαγές, προφανώς διευκρίνισε ό,τι δεν έκριναν ως απολύτως ευκρινές οι δύο ελεγκτές και έδωσε το “πράσινο φως” στα τέλη Μαρτίου του 2010».
«Όμως, λίγους μήνες μετά την έγκριση της εξαγοράς της Proton (το καλοκαίρι του 2010), βρήκε και πάλι μπροστά της τις περίπλοκες διαδρομές χρήματος μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη. Αυτή τη φορά με μορφή ενός δρομολογίου εκατομμυρίων ευρώ που κινούνταν από εταιρεία σε εταιρεία Λαυρεντιάδη και κάποια -51 εκατ. ευρώ λέει η Αρχή- υπεξαιρέθηκαν και κρύφτηκαν. Κάποιος τελικός δικαιούχος ή εξουσιοδοτημένος έκανε μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά».
«Στις 2/3/2010 οι ελεγκτές της ΤτΕ έγραφαν ότι το τίμημα για την απόκτηση της Proton “καταβλήθηκε διαμέσου διαφόρων τραπεζών και εταιρειών του ομίλου και συμπερασματικά φαίνεται ότι πηγή προέλευσης του τιμήματος αποτελούν τα δάνεια”. Οι ίδιοι γράφουν επίσης ότι: “…Οι λογαριασμοί του Λ.Λ. στις τράπεζες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με λογαριασμούς των εταιρειών Blue Island Properties. Dall, WGR Worldwide, WGR Global, WGR Universal, ELFE, Alapis και ΒΦΛ. Μεταξύ των λογαριασμών των ανωτέρω προσώπων γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσών, χωρίς προφανή σκοπό, με σκοπό να καθίσταται δυσχερής η αντιστοίχιση των πραγματικών εκροών με τις εισροές”.»
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε εκδώσει κάποιο σχόλιο για το ζήτημα. Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το αν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση της Proton Bank και ποια είναι η θέση του υπουργείου, απάντησε ότι: «Εχουμε ενημερωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα και είπαμε τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σε απόλυτο βάθος. Σημειώσαμε ότι παραιτήθηκαν εκ προοιμίου όλα τα μέλη του Δ.Σ. και μπήκανε στη θέση τους νέα μέλη και νέος διευθύνων σύμβουλος».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >