Επιδείνωση της ρευστότητας στην αγορά και των όρων δανεισμού, αυξητική τάση στην πρόθεση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε απολύσεις, καταγράφει έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε στο διάστημα 15-20 Ιουλίου, σε 302 εταιρίες-μέλη του ΕΒΕΘ.

Ads

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των επιχειρηματιών σχετικά με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ). Οι περισσότεροι ζητούν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά.

Χρονοβόρα και πολύπλοκη χαρακτηρίζει το 51% των επιχειρηματιών – χρηστών κάποιου προγράμματος του ΕΤΕΑΝ τη διαδικασία υποβολής αίτησης και έγκρισης συμμετοχής σε αυτά, ενώ το 46% τη χαρακτηρίζει απλή και γρήγορη.

Το 65% των χρηστών κάποιου προγράμματος του ΕΤΕΑΝ, πιστεύει ότι είναι «πολύ δύσκολη» ή «αρκετά δύσκολη», η αποπληρωμή των δανείων υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ενώ το 35% λέει ότι είναι «αδύνατη» ή «πολύ δύσκολη».

Ads

Το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με συνέπεια στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει, ενώ το 85% κρίνει απαραίτητη την παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, λόγω της κρίσης, κατά δύο έως τρία χρόνια ή και ακόμη περισσότερο.

Από την έρευνα που διενέργησε η Palmos Analysis προκύπτει ότι μόλις το 22% δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, το 17% ενδιαφέρεται για τα χαμηλότοκα δάνεια που δίνονται με εγγύηση του Ταμείου για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, το 16% ενδιαφέρεται για το άτοκο δάνειο που χορηγείται ως κεφάλαιο κίνησης και το 7% για την εγγύηση που παρέχεται για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ που αφορούν την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (5%) και την εγγύηση του επενδυτικού δανείου (3%).

Εν τω μεταξύ το ΕΒΕΘ διαπιστώνει ότι το ΕΤΕΑΝ βοήθησε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο μίας μίνι αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δύο προγραμμάτων (ΕΤΕΑΝ – ΤΕΜΠΜΕ) που επιχείρησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.