Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η ένταση στο βόρειο Κόσοβο, με την KFOR να αναπτύσσει δυνάμεις στην περιοχή, αφού ανακατέλαβε τον έλεγχο των μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινε. Από τους σταθμούς αυτούς πλέον επιτρέπεται η διέλευση μόνο μικρών οχημάτων και αυτό με την ευθύνη του ίδιου του οδηγού.

Ads

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της KFOR, στόχος της είναι «η διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και η διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης». Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της δύναμης του ΝΑΤΟ κοντά στο Γιάρινε, λίγη ώρα αφού ομάδα Σέρβων πυρπόλησαν συνοριακό φυλάκιο σε κοντινό σημείο τρέποντας σε φυγή τους συνοριοφύλακες. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν ανέφερε εάν τραυματίστηκαν μέλη της ή εάν ανταπέδωσαν τα πυρά.

Oμάδα δεκάδων Σέρβων, όπως μεταδίδει το Reuters, με καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας λοστούς, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ είχε πυρπολήσει νωρίτερα τις εγκαταστάσεις στο συνοριακό πέρασμα του Γιάρινιε αναγκάζοντας τους συνοριοφύλακες να καταφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR.

H έκρυθμη κατάσταση στο Κόσοβο διαμορφώθηκε μετά την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από την Πρίστινα για την ανάληψη του ελέγχου συνοριακών διαβάσεων στις σερβικές περιοχές -κατ’ ουσίαν την πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο.

Ads

Οι ειδικές δυνάμεις αποχώρησαν την Τετάρτη από το βόρειο Κόσοβο, ένα 24ωρο μετά την αναταραχή και τις ένοπλες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πέντε κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης, μετά την πυρπόληση του συνοριακού σταθμού, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να απέχουν από τη βία. «Οι ταραξίες που υποδαυλίζουν τη βία δεν υπερασπίζονται ούτε το λαό ούτε το σερβικό κράτος» ανέφερε, καλώντας τον «λαό να απέχει από τη βία».

Δεκτό σερβικό αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε δεκτό αίτημα του Βελιγραδίου για έκτακτη σύγκλησή του μετά τα βίαια περιστατικά των τελευταίων 247ωρών. Η Σερβία ζήτησε από τη Γερμανία, που έχει αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου, ανοικτή σύγκληση του οργάνου την Πέμπτη.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν πως η Ρωσία, που (όπως και η Σερβία) δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάχθηκε υπέρ της έκτακτης συνεδρίασης ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία προτιμούσαν το θέμα να συζητηθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Πρίστινα τον επόμενο μήνα.

Ο συμβιβασμός οδήγησε στην απόφαση για κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτη, όπως ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές όμως, θα επιτραπεί στη σερβική αντιπροσωπεία να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση.

Ανησυχία στην Αλβανία για τα επεισόδια

Με ανησυχία παρακολουθεί ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι τις εξελίξεις στο Κόσοβο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. “Ο πρόεδρος Τόπι υπογραμμίζει ότι το Κόσοβο είναι πλέον μια διεθνώς αναγνωρισμένη πραγματικότητα και η κυριαρχία του είναι μη αναστρέψιμη και απαραβίαστη. Ο πρόεδρος καταδικάζει μονομερείς ενέργειες βίας θεωρώντας τις μη αναγκαίες και είναι πλήρως πεπεισμένος ότι οι νόμιμοι θεσμοί του Κοσόβου θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο Αλβανός πρόεδρος εκφράζει επίσης τη στήριξή του στο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπςο για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.