Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση θα συζητήσουν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου, που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή.

Ads

Ο νόμος που έχει κατατεθεί ήδη στη βουλή περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο, που προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ο πρύτανης κάθε πανεπιστημίου θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 από το συμβούλιο διοίκησης, ενώ θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια και να μιλά ελληνικά. Επιπλέον, οι φοιτητές θα εισάγονται σε τμήματα και το συμβούλιο διοίκησης θα έχει ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό του κάθε πανεπιστημίου να ορίσει όρους και διαδικασίες για την κατάταξή αποφοίτων ΙΕΚ και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε προγράμματα σπουδών του κάθε ιδρύματος στο πλαίσιο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης. Σε ότι αφορά το άσυλο, η τήρηση του και η διαπίστωση παραβίασης του βαραίνει πλέον τον πρύτανη.

Η έναρξη εφαρμογής του νόμου έχει καθοριστεί για την 1η Σεπτεμβρίου
και μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το Συμβούλιο Ιδρύματος, γιατί διαφορετικά θα διακόπτεται η χρηματοδότησή του. Τέλος, γίνεται ξεκάθαρο ότι δε θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.

Οι πρυτάνεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τη θέση τους ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν προδήλως αντισυνταγματικές διατάξεις έστω και αν ψηφισθεί ο νόμος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας απαντούν σε όσους τους κατακρίνουν «έχουμε στα χέρια μας δέκα γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων εναντίον των διατάξεων, και μόνο δύο άρθρα στον τύπο υπέρ της συνταγματικότητάς τους».

Ads

Όπως λένε, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί θα οδηγήσει στη θεσμοθέτηση απόλυτα ελεγχόμενων διοικήσεων και στον εκβιασμό των ιδρυμάτων καθώς αν δεν ακολουθούν το νόμο, θα τους κόβεται η χρηματοδότηση.