Την αποχώρηση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία ζητά και πάλι η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, η οποία συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τέταρτη φορά. «Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ορίζεται στο τελικό στάδιο (του οδικού χάρτη) που θα ανακοινωθεί δημόσια», αναφέρει το ανακοινωθέν της ομάδας επαφής.

Ads

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί το ανακοινωθέν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνώρισε και επίσημα το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο της Λιβύης ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε πως η ομάδα επαφής θα αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων, το οποίο εδρεύει στη Βεγγάζη, ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, μην αφήνοντας, έτσι, άλλη επιλογή στον Καντάφι πέραν του να παραιτηθεί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της 4ης συνόδου της ομάδας επαφής στην Κωνσταντινούπολη, ο Φρατίνι είπε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν στη Λιβύη Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, θα λάβει εντολή να παρουσιάσει στον Καντάφι τους όρους οι οποίοι τίθενται για την αποχώρησή του, στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας-πακέτου», που πρόκειται να συμπεριλάβει την κήρυξη εκεχειρίας.

Ads

Η σύνοδος αναμένεται ακόμη να ορίσει τον αλ Χάτιμπ ως «τον μόνο συνομιλητή» με τις εμπόλεμες πλευρές εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ο Φρατίνι πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ιταλία θα αποδεσμεύσει σήμερα προς όφελος των Λίβυων εξεγερμένων μια πρώτη δόση ενός ποσού 100 εκατ. ευρώ από τους πόρους της Τρίπολης που είχαν δεσμευθεί από τη Ρώμη, ενώ 300 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποδεσμευτούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε πως η στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι θα ενταθεί όσο ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πιέζει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Λιβύη.

Ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ «έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη σύνοδο της ομάδας επαφής και θα του αναθέσουμε τις διαπραγματεύσεις και τις (προσπάθειες εξεύρεσης) πολιτικής λύσης, ενώ η στρατιωτική πίεση στο καθεστώς θα συνεχίσει να εντείνεται», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς κατά την διάρκεια της 4ης συνόδου της ομάδας επαφής, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία στη Λιβύη, στην Κωνσταντινούπολη.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η σύνοδος θα αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, ως την «κυβερνητική αρχή» της Λιβύης. Ο Ζιπέ είπε ακόμη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν στην διάρκεια του Ραμαζανιού.

Αναζητώντας λιμάνι επί 5 ημέρες

Την ίδια ώρα, ένα ισπανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο διέσωσε περίπου 100 πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Λιβύη, παραδέρνει επί πέντε ημέρες στη Μεσόγειο αναζητώντας ένα λιμάνι το οποίο θα δεχθεί να του επιτρέψει να ελλιμενιστεί, όπως δήλωσαν σήμερα διαφορετικές πηγές.

Το πλοίο συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ όταν εντόπισε περίπου 100 μίλια ανοιχτά των ακτών της χώρας ένα μικρό σκάφος το οποίο μετέφερε «περίπου 105 πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Τέιλορ, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ με έδρα τη Νάπολη.

Το ΝΑΤΟ τότε ξεκίνησε μία επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης», την οποία έφεραν σε πέρας η Ιταλία και η Μάλτα, οι δύο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις λιβυκές ακτές.

Όμως η Ρώμη ενημέρωσε ότι το σκάφος βρέθηκε πολύ μακριά από τις ακτές της και ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο νησί Λαμπεντούζα είναι υπερπλήρες. Οι αρχές της Βαλέτας επίσης αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μιφσούντ Μπονίτσι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του δέχεται να υποδεχθεί τρεις πρόσφυγες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, όμως επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μάλτας καθώς εντοπίστηκαν 141 μίλια μακριά από το νησί.

Από τότε η ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon παραδέρνει στα νερά της Μεσογείου περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την τύχη των προσφύγων. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa οι πρόσφυγες προέρχονται από την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Γκάνα, ενώ ανάμεσά του βρίσκονται 17 γυναίκες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι έγκυες, και οκτώ παιδιά.