Στον κανόνα «ένα προς δέκα» υπάγονται και οι διορισμοί ιερέων επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου για τους περιορισμούς στη χειροτονία-τοποθέτηση ιερέων.

Ads

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Ρόβλιας, σύμφωνα με το Ν. 3986/2010, οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς δέκα (μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων. «Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος περιορισμού των δαπανών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον εξορθολογισμό στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στις προσλήψεις προσωπικού για τα επόμενα έτη», εξηγεί ο κ. Ρόβλιας και διαβεβαιώνει ότι «τα αιτήματα για το διορισμό των θρησκευτικών λειτουργών θα εξεταστούν με γνώμονα την αποστολή της Εκκλησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση, αλλά και άδικη, επειδή τα κενά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μετατάξεις, όπως συμβαίνει στον δημόσιο τομέα. «Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλουν να αντιληφθούν πως ο ιερέας δεν είναι δημόσιος υπάλληλος με τη συμβατική προσέγγιση του όροι», δηλώνει ο βουλευτής προειδοποιώντας ότι «με τη ρύθμιση αυτή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερέα πλείστες όσες κωμοπόλεις και χωριά της ελληνικής περιφέρειας». Μάλιστα ο κ. Αποστολάκος έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι «ήδη εκδηλώνονται σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις και στη Λακωνία, αφού κενές ενορίες δεν μπορούν να καλυφθούν».