Στη Βρετανία έκλεισε η εφημερίδα News of the World μετά την αποκάλυψη ότι δημοσιογράφοι υπέκλεπταν τηλεφωνήματα θυμάτων απαγωγής ή συγγενών στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν. Τι γίνεται στη Γερμανία;

Ads

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σκάνδαλα ξεσπούν τις τελευταίες δεκαετίες και στον γερμανικό Τύπο. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο περιοδικό Stern που δημοσίευσε το 1983 τα υποτιθέμενα ημερολόγια του Άντολφ Χίτλερ, για τα οποία είχε πληρώσει πάνω από 9 εκατομμύρια μάρκα. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι τα ημερολόγια δεν ήταν γνήσια και το περιοδικό είχε πέσει θύμα του πλαστογράφου Κόνραντ Κούγιαου. Μάλιστα η εν λόγω υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα στη Γερμανία, έγινε και ταινία.

Επιπλέον, με τον ανταγωνισμό για την ακροαματικότητα να χτυπάει κόκκινο καλύφθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ και η περίφημη υπόθεση ομηρίας του Γκλάντμπεκ τον Αύγουστο του 1988. Δυο γκάνγκστερ είχαν ληστέψει ένα υποκατάστημα της Deutsche Bank και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συνέλαβαν ομήρους. Ένας δεκαπεντάχρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ένα εκ των δύο δραστών, ενώ κατά την επέμβαση της αστυνομίας έχασε τη ζωή της μια δεκαοκτάχρονη. Το πρόβλημα ήταν ότι η ομηρία μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση και δημοσιογράφοι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους γκάνγκστερ. Όλα αυτά προκάλεσαν τότε μια μεγάλη συζήτηση για την ευθύνη και τα όρια της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής στη Γερμανία δεν έχει καταγραφεί περίπτωση ανάλογη με αυτή της βρετανικής εφημερίδας News of the World, όπου δημοσιογράφοι παραβίαζαν συνειδητά και συστηματικά τους νόμους. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Τύπου της Γερμανίας, Έλα Βάσινκ αποδίδει το βρετανικό σκάνδαλο στον έντονο λαϊκισμό και εκχυδαϊσμό του βρετανικού τύπου, μια τάση που φαίνεται να βρίσκει την αποδοχή του κοινού.

Ads

Συμβούλιο Τύπου: «Ο αυτοέλεγχος λειτουργεί»

Το γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας Τύπου, αποτελούμενο από εκπροσώπους των εκδοτών και των δημοσιογραφικών σωματείων, παίζει το ρόλο ενός οικειοθελούς αυτοελέγχου του κλάδου, εποπτεύει την τήρηση της δεοντολογίας και δέχεται προσφυγές όσων νιώθουν να θίγονται από τη δουλειά των ΜΜΕ. Αυτή η δεοντολογία, διατυπωμένη στον Κώδικα περί Τύπου, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να τηρούν τους νόμους και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους κατά τις έρευνές τους. Η παραβίαση αυτής της δεοντολογίας οδηγεί το συμβούλιο σε δημόσια μομφή κατά του συγκεκριμένου κάθε φορά ΜΜΕ.