Ιστορικό «υψηλό» κατέγραψαν σήμερα το απόγευμα τα σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 12%, μια ένδειξη σύμφωνα με συναλλασσόμενες πηγές, στο Παρίσι, ότι «οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται, κατ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία, τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα». Το βράδυ της Τρίτης, το αξιόχρεο της χώρας υποβαθμίστηκε από τον οίκο Moody’s κατά 4 βαθμίδες στην κατηγορία Ba2. Η υποβάθμιση της χώρας επικρίθηκε έντονα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που έκαναν λόγο για «αμφισβητούμενη συμπεριφορά» εκ μέρους του οίκου.
Ads
Στις 17:52 ώρα Ελλάδας σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας διαπραγματεύονταν με σπρεντ 12,854%, έναντι 10,755% τελικό σπρεντ χθες Τρίτη. Όσον αφορά τα διετή κρατικά ομόλογα Πορτογαλίας, το σπρεντ σήμερα διαμορφώνεται στο 16,339% από 12,335% χθες Τρίτη, τελικό.
Χρηματιστηριακές πηγές στο Παρίσι–αναλυτές του επενδυτικού οίκου Credit Mutuel-CIC- πρόσθεσαν ότι φαίνεται πως «αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τη οικονομική σταθερή προοπτική στην ευρωζώνη, την ώρα που διαφαινόταν μια χρονική περίοδο γι ‘ανάσες’ (στις χρηματαγορές), ύστερα από την απόφαση για (έναν νέο δανεισμό) στην Ελλάδα».
Πάντως η Πορτογαλία κατάφερε σήμερα να συγκεντρώσει 848 εκατ. ευρώ με τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτιά της, που βγήκαν σε δημοπρασία στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά των ομολόγων. Η ζήτηση υπήρξε διπλάσια της προσφοράς, ενώ το επιτόκιο αυξήθηκε πολύ λίγο σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία.
Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η Πορτογαλία μπορεί να χρειασθεί, όπως και η Ελλάδα, δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να παραμείνει εκτός αγορών και μετά το 2013. «Αυτό είναι μία υπενθύμιση στις αγορές ότι τα προβλήματα είναι ευρύτερα από της Ελλάδας», ανέφερε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής στρατηγικής χρηματοπιστωτικής εταιρίας.
Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο πως η Λισαβόνα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και να επαναφέρει την οικονομία της στη σωστή τροχιά.
«Είναι απολύτως πρόωρο να μιλήσουμε σχετικά με ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Πορτογαλία. Το πρόγραμμα μόλις άρχισε», δήλωσε ο Γιεργκ Άσμουσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters.
«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, επομένως πραγματικά θα πρότεινα να δοθεί στην κυβέρνηση ο χρόνος για να εφαρμόσει αυτά που η νέα κυβέρνηση επίσης υποσχέθηκε», συνέχισε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουν την πρόθεση και την δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρώτο πακέτο και να επανέλθουν σε τροχιά», πρόσθεσε.
«Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα»
Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Λουίς Μίρα Αμαράλ χαρακτήρισε την υποβάθμιση της χώρας «τρομοκρατία», ενώ η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Diario Economico έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Οίκος αξιολόγησης οδηγεί την Πορτογαλία στη χρεοκοπία». Και οι Πορτογάλοι πολιτικοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δύο εβδομάδες, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και επιβάλλεται και ένας ειδικός φόρος στο δώρο Χριστουγέννων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, από τον οποίο θα εξοικονομηθούν 800 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον Moody’s ότι δεν έλαβε υπόψη του αυτές τις ενέργειες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν εξάλλου ότι ο οίκος αξιολόγησης αγνόησε το γεγονός πως υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα.
Μάλιστα, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως και οι επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα.
«Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Η θέση μας είναι πολύ καλύτερη», έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.
Χάρη στο Moody’s αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει, κυρίως επειδή οι περισσότεροι Πορτογάλοι δεν μπορούν να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει με μισθούς της τάξης των 500-1.000 ευρώ. Οι περικοπές και η άνοδος των φόρων τους τελευταίους 18 μήνες έχουν περιορίσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >