Ο επικεφαλής της Standard & Poor’s στη Γερμανία απέρριψε σήμερα, Τετάρτη την κριτική ότι ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί υπερβολικά σκληρά τις προσπάθειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου. Οι επικρίσεις για τους οίκους αξιολόγησης πάντως συνεχίζονται με αφορμή τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Ads

«Οι επικρίσεις είναι λόγια του αέρα και εκ των πραγμάτων εσφαλμένες. Είτε βασίζονται στην άγνοια των γεγονότων είτε αποτελούν σχόλια με πολιτικά κίνητρα που αγνοούν τα γεγονότα» δήλωσε σήμερα ο Torsten Hinrichs σε αυστριακό ραδιοσταθμό.

Ερωτηθείς γιατί η S&P δεν περίμενε για τις τελικές λεπτομέρειες του γαλλικού σχεδίου για την ανακύκλωση του ελληνικού χρέους από τους επενδυτές πριν να απευθύνει μία προειδοποίηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία χρεοκοπία, ο Hinrichs απήντησε: «Δεν απορρίψαμε το σχέδιο καθεαυτό, αλλά μάλλον σχολιάσαμε το πως θα αντιδρούσε η S&P με βάση τη σημερινή προοπτική και τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα πληροφορίες. Πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο γιατί όπως σωστά επισημαίνετε το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, με συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση άσκησε δριμύτατη κριτική κατά των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Ο Νοβότνι υποστήριξε ότι οι οίκοι είναι πολύ αυστηρότεροι και επιθετικότεροι όσον αφορά τις αξιολογήσεις τους στον χώρο της Ευρωζώνης, από ό,τι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική.

Ads

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σήμερα την ανάγκη «να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης» και «να περιορίσουμε την επιρροή τους», την επομένη μιας υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s της αξιολόγησης του χρέους της Πορτογαλίας.

«Δεν καταλαβαίνω τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την αξιολόγηση», δήλωσε ο Σόιμπλε αναφορικά με τη γνώμη αυτή της Moody’s, προσθέτοντας ότι «τον εξέπληξε όπως και όλους τους άλλους». Ο κόσμος των οίκων αξιολόγησης κυριαρχείται από ένα ολιγοπώλιο: τους Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch, οι απόψεις των οποίων υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο επικεφαλής του οίκου Standard and Poor’s στη Γερμανία, πάντως, σημείωσε στη συνέντευξή του πως «Υπάρχουν περίπου εκατό οίκοι αξιολόγησης στον κόσμο. Η σημασία των τριών μεγάλων απορρέει από την ακρίβεια των αξιολογήσεών τους στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

Την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Πορτογαλία επέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της «αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς» των οίκων αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή του οίκου εντείνει την αβεβαιότητα για το χρέος της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι χθεσινές αποφάσεις ενός οίκου αξιολόγησης δεν είναι σαφείς. Μάλλον προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody’s δεν εγείρει απλώς ερωτήματα, αλλά βασίζεται και σε απολύτως υποθετικά σενάρια δεν που δεν συμβαδίζουν καθόλου με την πραγματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Ο Αμαντέου Αλταφάζ έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός» που «εγείρει και πάλι το θέμα της καταλληλότητας της συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης».

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης άσκησε έντονη κριτική στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οίκοι στο ελληνικό ζήτημα. «Το κύριο πρόβλημα είναι η ελλιπής διάθεση της πολιτικής να αναζητήσει συνολικές λύσεις», τόνισε ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Saarbrücker Zeitung. O γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ένα ενιαίο εργαλείο χρηματοδότησης και διευκρίνισε: «Θα ήταν αρκετό να ανταλλάξουμε τα ελληνικά ομόλογα με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στην περίπτωση αυτή θα αποδυναμώνονταν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης».

«Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να αναμένεται μία σημαντική επέκταση του χρόνου ωρίμανσης και μία καθυστέρηση των πληρωμών που αποκλίνει από τις αρχικές υποσχέσεις έγκαιρης αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων και συνεπώς στο βαθμό αυτό ένα παρόμοιο σχέδιο ισοδυναμεί με χρεοκοπία» σημείωσε.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του, στους New York Times, «ασύμμετρες απειλές» στην επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, τους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Οξεία επίθεση στους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, χαρακτηρίζοντας ως «παράνοια» τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. «Χθες η Moody’ s υποβάθμισε την Πορτογαλία. Ωστόσο αυτή η υποβάθμιση δεν βασίστηκε στην αποτυχία της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αλλά στην υπόθεση ότι η χώρα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια. Βλέπετε την παράνοια αυτής της αυτοεκπληρούμενης προφητείας;» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.