Μέχρι και 4 φορές πάνω το νόμιμο όριο είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος της πόλης Φουκουσίμα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1) που υπέστη ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν οι ενώσεις των κατοίκων που ζήτησαν να απομακρυνθούν από την περιοχή τα παιδιά.

Ads

Στην πόλη των 300.000 κατοίκων πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε τέσσερις περιοχές και σε μία από αυτές τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 46.540 μπεκερέλ ανά κιλό, την ώρα που το ανώτατο νόμιμο όριο στην Ιαπωνία είναι τα 10.000 μπεκερέλ.

Στις άλλες τρεις περιοχές, τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου ήταν μεταξύ 16.290 και 19.220 μπεκερέλ ανά κιλό.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ενώσεων, που είχε την πρωτοβουλία για την έρευνα, αυτό το ποσοστό ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίοι οι σοβιετικές αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση του πληθυσμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ads

Επιπλέον, ο έλεγχος κατέγραψε ότι σε μία από τις περιοχές το ποσοστό του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 931.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, πολύ πάνω από τα 550.000 μπεκερέλ όριο μετά το οποίο ήταν αναγκαία η απομάκρυνση του πληθυσμού στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Στα δείγματα από τις άλλες τρεις περιοχές εντοπίστηκαν ποσοστά από 326.000 έως 384.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo News.

Η ομοσπονδία των ενώσεων ζήτησε από τις αρχές να απομακρύνουν τις έγκυες και τα παιδιά που ζουν στη Φουκουσίμα.

Εξάλλου το 45% των παιδιών της επαρχίας Φουκουσίμα έχουν δεχτεί ακτινοβολία στον θυρεοειδή τους όμως τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας.

Στα τέλη Μαρτίου οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση διενήργησαν ελέγχους σε 1.080 παιδιά μικρότερα από 15 ετών σε περιοχές κοντά στον σταθμό Φουκουσίμα 1. Στα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στην έκθεση σε ακτινοβολία τα ποσοστά κυμαίνονταν από 0,04 μιλισίβερτ την ώρα ή και λιγότερο στις περισσότερες περιπτώσεις. Η μεγαλύτερη έκθεση έφτανε το 0,1 μιλισίβερτ την ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo News.

Κανένα από τα παιδιά δεν είχε εκτεθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,2 μιλισίβερτ την ώρα, το επίσημο όριο για περαιτέρω ελέγχους, μετέδωσε το Kyodo News επικαλούμενο την επιτροπή πυρηνικής ασφάλειας.

Τα νήπια και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο στο θυρεοειδή μετά την έκθεσή τους στο ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται στο περιβάλλον. Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ τα περισσότερα θύματα που ανέπτυξαν καρκίνο τα επόμενα χρόνια ήταν τα νήπια και τα παιδιά που ζούσαν στις περιοχές που είχαν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια, αναφέρει το Kyodo News.