Σε δοκιμασία για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος θα μπει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση καθώς αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία αλλά και από τους οικονομικούς της εταίρους. Τα φαινόμενα αποδοκιμασίας των υπουργών και των βουλευτών του ΠαΣοΚ είναι πλέον συχνά, η κοινωνική πίεση αυξάνεται ενώ σε αυτά προστίθεται και η δυσπιστία των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κόμματος θα επιστρατευτούν το επόμενο διάστημα για να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να αναστρέψουν το βαρύ κλίμα, ιδιαίτερα για την περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ads
«Αγκάθι» αποτελεί για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση και η στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς αυτές αποτελούν άμεση επιταγή της τρόικας και ως εκ τούτου βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το «Βήμα» αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών συναντά προβληματισμό και αρνήσεις, από παράγοντες με τους οποίους συζητεί, ενώ δύσκολη θα είναι και η κατάληξη σε ονόματα κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, καθώς έχουν σημειωθεί σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα έπειτα από το δωδεκάμηνο της εργασιακής εφεδρείας αλλά και με το νέο φορολογικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Όπως αποκάλυψε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του φορέα που θα αναλάβει να συλλέξει 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ανακοινωθεί αφού προηγηθούν συζητήσεις με την Αντιπολίτευση για τα 2-3 σημαντικά πρόσωπα που στελεχώσουν το Ταμείο.
Διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και… δύσπιστες πρωτεύουσες
Με την πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός την μετακύληση του ελληνικού χρέους, να αποτελεί αστάθμητο παράγοντα αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, με τις πληροφορίες να θέλουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας να έρχεται… από Σεπτέμβρη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, θα πραγματοποιήση διήμερη επίσκεψη την Τρίτη και την Τετάρτη (5 και 6 Ιουλίου) στο Βερολίνο ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Την επίσκεψη στη Γερμανία θα ακολουθήσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου επίσκεψη στην Αυστρία, άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα που τηρεί ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι της Αθήνας. Στο επίκεντρο των επισκέψεων θα βρεθούν οι προϋποθέσεις για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας για την περίοδο 2012 – 2014.
O κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Γκουϊντο Βεστερβέλε, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, αλλά και τον συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. Κατά την παραμονή του στη Βιέννη, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνομιλίες με τον αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπιντελέγκερ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Βήμα» κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο, ο κ. Λαμπρινίδης, θα χρησιμοποιήσει ως όπλο πειθούς την ψήφιση του δύσκολου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής εν μέσω έντονης κοινωνικής έντασης και θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ όσο και των υπολοίπων γερμανικών κομμάτων, η ψήφος των οποίων στη Μπούντεσταγκ θα είναι κρίσιμη για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας.
«Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ελληνική παρουσία σε χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε ως εταίροι εδώ και χρόνια, αλλά είναι γεγονός ότι η κοινή τους γνώμη δεν στηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια που καταβάλλουμε» σημειώνει ο κ. Λαμπρινίδης. «Δεν πρόκειται με μια συνάντηση με τον κ. Βεστερβέλε να μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη τι πιστεύουν οι Γερμανοί για τους Ελληνες», πρόσθεσε, αλλά «διπλωματικά είναι η πρώτη γραμμή του πυρός για μας».
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης η συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο βοήθειας
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την Τρίτη 5 Ιουλίου ξεκινά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης η ακρόαση επί του αν η συμμετοχή του Βερολίνου στο πακέτο βοήθειας είναι σύννομη βάσει το γερμανικού δικαίου. Στο δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί περίπου 50 αγωγές, αλλά τελικώς θα εξετασθούν μόνο τρεις. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν περάσουν μερικές εβδομάδες, αλλά μία αρνητική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση της γερμανικής κοινής γνώμης και κατ’ επέκταση της Μπούντεσταγκ.
Bild: Με 5 δις ευρώ θα συμβάλλει η Γερμανία
Με 5,05 δις ευρώ στην καταβολή της πέμπτης δόσης των συμφωνημένων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δανείων 110 δις προς την Ελλάδα, θα συμβάλλει η Γερμανία, σύμφωνα με τη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild. «Από σήμερα μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να λάβει 12 δις ευρώ δανείων εκ των οποίων τα 5,05 δις θα αφορούν γερμανικές πιστώσεις» γράφει η Bild, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της. Η γερμανική κρατική τράπεζα KfW θα ενεργήσει την πληρωμή με κυβερνητική εντολή, προσθέτει η εφημερίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία θα καταβάλλει πάνω από το μισό της ευρωπαϊκής βοήθειας που ανέρχεται στο ποσό των 8,7 δις ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλλει με δάνεια 3,3 δις ευρώ. Η πληρωμή από την Ευρωζώνη αποφασίστηκε το Σάββατο, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται την Παρασκευή από το ΔΝΤ.
Εγγυήσεις απαιτεί η Φιλανδία
Η νέα υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε σήμερα πως η Φιλανδία θα απαιτήσει εγγυήσεις έναντι οποιασδήποτε συμμετοχής σε νέο πακέτο διάσωσης στην Ευρωζώνη και επιθυμεί οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη συμμετοχής. «Θέλουμε να περιορίσουμε τις ευθύνες της Φινλανδίας. Η νέα κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία σκληρότερη στάση από την προκάτοχό της σχετικά με τα πακέτα διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών» δήλωσε η Jutta Urpilainen σε τηλεοπτική συνέντευξη στον κρατικό σταθμό YLE. Διευκρίνισε πως οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να είναι μετοχές στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας της υπερχρεωμένης χώρας. Η Urpilainen παραδέχθηκε πως τα αιτήματα της Φινλανδίας δεν συνάντησαν ευρεία αποδοχή από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως στην Φινλανδία το κοινοβούλιο, αντίθετα με τις άλλες χώρες-μέλη, διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τη συμμετοχή σε πακέτα διάσωσης προβληματικών χωρών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >