Η κρίση στη Λιβύη αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας τη Δευτέρα, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι. Η σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της απόρριψης του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε η Αφρικανική Ένωση. Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της συνόδου έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Στο ρωσικό θέρετρο θα μεταβεί και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.
Ads
Η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας διεξάγεται μετά το «όχι» που είπαν την Κυριακή οι εξεγερμένοι στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε η Αφρικανική Ένωση. «Το απορρίψαμε διότι δεν προέβλεπε την αποχώρηση του Καντάφι, των υιών του και του στενού του περιβάλλοντος» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών. Λίγο αργότερα, όμως, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ είπε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη αρκεί να παραδώσει την εξουσία και να συμφωνήσει στη διεθνή επιτήρηση των κινήσεών του. «Ως μία ειρηνική λύση, προτείναμε ότι μπορεί να παραιτηθεί και να διατάξει τους στρατιώτες του να αποσυρθούν από τους στρατώνες και τις θέσεις τους, και έπειτα μπορεί να αποφασίσει αν θα μείνει στην Λιβύη ή στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για συνομιλίες με την αντιπολίτευση κάνει λόγο η λιβυκή κυβέρνηση
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Καντάφι, η κυβέρνηση της Λιβύης έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε ξένες πρωτεύουσες σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτούν μία συμφωνία ειρήνευσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν εν γνώση ή με την υποστήριξη του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.
Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, που έστελε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Νορβηγία, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αυτών των χωρών. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση μία από τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη μεταξύ αξιωματούχων της λιβυκής κυβέρνησης και του Αμπντέλ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπιντι, πρώην υπουργού Ασφαλείας του Καντάφι ο οποίος έχει συνταχθεί με τους εξεγερμένους.
Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης έχουν δηλώσει και στο παρελθόν ότι διαπραγματεύονται με την αντιπολίτευση, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που δίνουν λεπτομέρειες για τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούν.
Εξάλλου σήμερα η κυβέρνηση του Καντάφι ζήτησε από εθελοντές να εγγραφούν για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων «των σταυροφόρων» και των εξεγερμένων, τρεις ημέρες μετά την έκκληση για κινητοποίηση που έκανε ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εκτίμησε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα ή στο μέλλον, ο Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη», ενώ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει γίνει μία τέτοια πρόταση στον Λίβυο ηγέτη. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν έχει πλέον παρά μία επιλογή: «να εγκαταλείψει την εξουσία και να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
Χθες, Κυριακή, πολλοί άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, εξαιτίας των πληροφοριών σύμφωνα με της οποίες το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ήταν έτοιμο να επιτρέψει στον Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία.
Ο Αμπντελτζαλίλ πρόσθεσε εξάλλου ότι το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεσμεύεται να τιμήσει «προσωρινά» τα οικονομικά και πετρελαϊκά συμβόλαια που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι πριν την εξέγερση. Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία (NOC) «περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στον κατάλογο με τις εταιρίες που τους έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις. Ακόμη εξετάζουμε το μέλλον της. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, δεν παράγεται πετρέλαιο», επεσήμανε ο Αμπντελτζαλίλ στην ανακοίνωσή του.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ούτε να εξορύσσουμε ούτε να διυλίζουμε πετρέλαιο. Οταν θα είμαστε σε θέση, οι τιμές θα οριστούν έπειτα από διαπραγμάτευση με πετρελαϊκές εταιρίες που θα μπορούν να κάνουν τη διύληση», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο γιος του Καντάφι, Σέιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, πάλι, χαρακτήρισε «αδύνατη» χαρακτηρίζει ο δεύτερος, μια λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του χωρίς τη συμμετοχή του πατέρα του. «Ο πατέρας μου δε συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις. Είναι μια λιβυκή κρίση με Λίβυους, προδότες, πολιτοφύλακες και τρομοκράτες. Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς τη συμμετοχή του; Οχι, είναι αδύνατο», τονίζει ο γιος του Καντάφι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Ο Σέιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι υποστηρίζει ότι «με ή χωρίς το ΝΑΤΟ, οι εξεγερμένοι θα χάσουν τον πόλεμο».
Ο 39χρονος Σέιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι θεωρείται από καιρό ως ο διάδοχος του Λίβυου ηγέτη παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Εναντίον του, όπως και εναντίον του πατέρα του, αλλά και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα Αλ-Σενούσι, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Άλλος ένας γιος του Καντάφι, ο Μοχάμεντ Καντάφι επισήμανε πως οι χώρες της Δύσης έχουν στείλει κομάντος στην Τρίπολη με στόχο «τη φυσική εξόντωση» του συνταγματάρχη. Τις δηλώσεις αυτές μετέφερε ο Ρώσος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (Fide), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη.
Ο πρόεδρος της Fide Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ο οποίος έφτασε στην Τρίπολη χθες Κυριακή το βράδυ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ Καντάφι, τον μεγαλύτερο γιο του λίβυου ηγέτη. «Μου είπε ότι κομάντος που έχουν σταλεί από τις δυτικές χώρες έχουν διεισδύσει στην Τρίπολη με στόχο τη φυσική εξόντωση του πατέρα του Μουάμαρ Καντάφι», δήλωσε ο Ιλιουμζίνοφ στο Interfax. «Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Καντάφι τρεις δυτικοί κομάντος βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη. Εκτιμά ότι η Δύση τα παίζει όλα για όλα», πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >