Ικανοποιημένος για την εξασφάλιση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, καθώς και πως επιταχύνεται η χρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ε.Ε., με στόχο την ανάπτυξη. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «πολύ σημαντικές αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση μετά από δύσκολη συνεχή πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως σημείωσε, «εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων».

Δήλωσε ακόμη πως συμφωνήθηκε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, «μια απόφαση -όπως είπε- που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μην τελεί διαρκώς η χώρα υπό το φόβο των αγορών». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, το ύψος του νέου δανείου, καθώς εξαρτάται και από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σημείωσε πάντως ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το νέο δάνειο υπολογίζεται, πάντως, να κυμανθεί στο ύψος του πρώτου, δηλαδή γύρω στα 110 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι όροι του θα στηριχθούν ουσιαστικά σε ό,τι περιλαμβάνεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως παραμένει ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 1% στο τέλος του 2014, περικοπές και εξοικονόμηση 28 δισ. και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ads

Στο νέο πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει και αναπτυξιακή προοπτική, και με διμερείς επενδύσεις, όπως σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Είναι, για παράδειγμα, ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Σόιμπλε, που είπε ότι μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια από τον ήλιο. Για τέτοιου είδους επενδύσεις μιλάμε».

Ο κ. Παπανδρέου επίσης δήλωσε πως προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα Ταμεία της ΕΕ, «ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας». Πλέον, «μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, σημείωσε πως «ασφαλώς και υπάρχουν αδικίες στον τρόπο που λειτουργεί. Κι ασφαλώς απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Πιστεύω όμως πως σε αυτό μπορούμε να βρούμε συναίνεση. Ενόψει του νέου προγράμματος, έχω πει στους υπουργούς και στον κ. Βενιζέλο πως είμαστε ανοικτοί στο να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με κοινές προτάσεις. Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να είναι το νέο φορολογικό σύστημα».

Προϋπόθεση για όλα είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, υποστήριξε. Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, απάντησε ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής στη χώρα. «Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή, καθώς «αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%». Επισήμανε και πάλι πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου».


Ευρωπαίοι ηγέτες για το νέο ελληνικό δανεισμό

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, Μάρτιν Κοτχάους εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει πολύ μεγάλο συμφέρον από τη διασφάλιση της σταθερότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη».

Υπενθυμίζεται, ότι οι συνομιλίες με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, μετά από απόφαση του Eurogroup και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 3 Ιουλίου, ημερομηνία έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως «Τώρα θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει, την ερχόμενη εβδομάδα, το πρόγραμμα. Και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα βοήθεια που θα την συνθέτουν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια».

Κάνοντας έναν απολογισμό των χθεσινών διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε: «Πετύχαμε χθες μια σημαντική πολιτική συμφωνία για την σταθεροποίηση του ευρώ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογράμμισαν πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κοινό νόμισμα».

Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γαλλίας «είναι έτοιμες» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκού δανεισμού της Ελλάδας «σε βάση εθελοντική» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, η Γαλλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι περισσότερο «εκτεθειμένη» στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, όμως η έκθεση αυτή αφορά τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες μετά τη σημερινή ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλησαν να φέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολη θέση με το να συζητήσουν τι θα συμβεί αν αποτύχει. Τόνισε, πάντως, ότι η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων είναι προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από «τη ζώνη κινδύνου» και να μπει σε μια σταθερή πορεία και πρόσθεσε ότι θα είναι καθοριστική η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 3 Ιουλίου.

Το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης της Αυστρίας, πάντως, προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) εάν δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από τους ιδιώτες πιστωτές.