Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και αφού πέρασε τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση βρίσκεται στην τροχιά ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η ψήφιση τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προκειμένου να εγκρίνει το νόμο πλαίσιο, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Νωρίτερα, συνεδρίασε και η Κυβερνητικής Επιτροπή με θέμα την ενημέρωση και την προετοιμασία για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 23-24 Ιουνίου. Ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή.

Ads


Σκιές διαφωνιών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την εισήγηση για τον εφαρμοστικό νόμο θα κάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σηκώνει μεγάλο βάρος στους ώμους του προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαφωνούν με την επείγουσα διαδικασία ψήφισής του, κάτι που επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν να δοκιμάζεται η ενότητα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται, διαφωνώντας με τις διαδικασίες που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ οι βουλευτές Ν.Σαλαγιάννης και Π.Κουρουμπλής δηλώνουν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή». Την ίδια ώρα, η Χρύσα Αράπογλου θέτει ως κόκκινη γραμμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στην οποία είναι αντίθετη, ενώ ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ την πρόθεσή του να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, εφόσον δεν αλλάξει η διάταξη για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. «Εμμένω στην άποψή μου ότι κάποιες ΔΕΚΟ δεν πρέπει να πωληθούν» τόνισε αναφερόμενος τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ». Πάντως, η Σοφία Γιαννακά, η οποία είχε συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου εξέφραζαν ενστάσεις για το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως «με τις διορθώσεις που έχουν γίνει στο μεσοπρόθεσμο επί το θετικότερο για τους Έλληνες πολίτες, με την εξήγηση που μας έχει δώσει ο κ. Βενιζέλος, με την προϋπόθεση ότι και οι ιδιωτικοποιήσεις θα κριθούν μια προς μια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες αλλαγές -όποιες όπου και όταν χρειαστεί, εκτιμώ ότι εν πολλοίς σε ό,τι με αφορά προσωπικά έχουμε καλυφθεί».

Ads

Την ίδια ώρα, κι ενώ αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η ΝΔ δεν διαφωνεί με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αντιδράσει στην πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση. Στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι η απόφαση του κόμματος να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο, είναι δεδομένη. Αναφορικά με τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ αναµένει ότι θα ψηφιστεί κατά ενότητα, ώστε να υπερψηφίσει τα σηµεία που περιλαµβάνονται και στη δική της πρόταση. Ανεκτικός µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος εµφανίζεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε στον υπουργό Οικονοµίας ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του στις επίµαχες ψηφοφορίες, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε «να µην υπάρξει κάποιο κενό που θα µπορούσε να εκληφθεί ως άλλοθι για την αναστολή της καταβολής της πέµπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα µας».

Κυβερνητική Επιτροπή για τη Σύνοδο Κορυφής

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε για πρώτη φορά η κυβερνητική επιτροπή, ενώ αύριο Πέμπτη, στις 09:00 το πρωί θα συγκληθεί και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας, όπου ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει με τους βουλευτές τις τελευταίες εξελίξεις προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό.

Χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, και Γ. Γλυνός, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε να κρατά η κυβέρνηση χαμηλά τον πήχη καθώς διαπίστωσε ότι όταν καλλιεργείται μεγάλη αισιοδοξία στο εσωτερικό της χώρας, η Ευρώπη τη «μεταφράζει» σε δυσπιστία για την υλοποίηση των μέτρων, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου.

Ανακουφισμένη από την ψήφο εμπιστοσύνης η ΕΕ

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε καλό νέο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση» την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. «Το κλίμα αβεβαιότητας δεν υπάρχει πλέον χάρη στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Βουλής των Ελλήνων» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του, ο Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επικεντρώσουν όλες τους τις δυνάμεις «ώστε η ελληνική βουλή να υποστηρίξει τη δέσμη των φορολογικών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα».

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά της, την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Δεν απέφυγε, ωστόσο, να τονίσει ότι τώρα πρέπει να εγκριθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πακέτο βοήθειας. Σημείωσε, πάντως, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, δεν θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου το Eurogroup θα εγκρίνει τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Σε ομιλία της στην ομοσπονδιακή Βουλή η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο πρόγραμμα. “Σε άλλη περίπτωση μπορεί να πυροδοτηθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο”, τόνισε. Η Μέρκελ απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την επιβολή “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια επιλογή ως απολύτως εσφαλμένη.

Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα πως «Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα το μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, το δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μία ανταγωνιστικότερη οικονομία». Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν με την ψήφο εμπιστοσύνη πληρούνται οι πολιτικοί όροι για την καταβολή της επόμενης δόσης και το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα». Πρόσθεσε, όμως, πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση». Σε αυτές τις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε ένα νέο πρόγραμμα, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ «οι Έλληνες έχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που καλείται να ψηφίσει το κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε επίσης πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πέρα από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU Φόλκερ Κάουντερ χαρακτήρισε “σημαντικό βήμα” την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου στην ελληνική Βουλή. Σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο κ. Κάουντερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περικοπών από την ελληνική Βουλή. Για τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. “Αναμένω βεβαίως ότι θα γίνει επιτυχώς και αυτό το δεύτερο βήμα” υποστήριξε.

Και το Παρίσι χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την επίσης, «πολύ σημαντικό βήμα» εν όψει της υιοθέτησης του νέου πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα. «Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανώς ένα πολύ σημαντικό βήμα εν όψει της απόφασης για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση άλλων δόσεων του δανείου προς την Αθήνα την ικανοποίηση από την Ελλάδα των όρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη γραπτή δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ως προς την ικανοποίηση των όρων, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις και ταυτόχρονα η ανάγκη για λιτότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο.