Την πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές θα στηρίξουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου «σε πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ζ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου, θα διαπιστωθεί αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, ενώ ο Β. Σόιμπλε συνδέει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα με “συγκεκριμένες προσδοκίες”.
Ads
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση: «Στο εσωτερικό της Ελλάδας εργαζόμαστε, προκειμένου να κατορθώσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησής μας ότι θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση, μία δύσκολη κρίση και θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομίας, συγχρόνως με την απαραίτητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν για την «εποικοδομητική συζήτηση σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μία πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους 17 της Ευρωζώνης, αλλά και όχι μόνο στην Ε.Ε.».
Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κ, Παπανδρέου, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει η απαραίτητη εθνική συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που βιώνει τώρα η Ελλάδα».
Ακολούθησε επίσημη γραπτή δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος «να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα «με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά», εκτιμά, ωστόσο όπως επισημαίνει, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί: εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει: «Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως», σημείωσε, «θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Ως εκ τούτου», διεμήνυσε, «πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».
«Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) συνδέει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα με “συγκεκριμένες προσδοκίες”, με δηλώσεις του στην Die Zeit που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Σε αυτές ανήκουν ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», λέει ο κ. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε όσο μπορούμε από τη λογική της διασποράς των επιδοτήσεων».
Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι πρέπει να ανοίξει μία αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενσωμάτωση των μεσογειακών χωρών στη στροφή που γίνεται στον ενεργειακό τομέα. «Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο», λέει ο κ. Σόιμπλε. Προσθέτει δε ότι δίχως μία τέτοια προοπτική θα είναι για τον ίδιο δύσκολο να πείσει «το Γερμανό φορολογούμενο να επωμισθεί το σημαντικό ρίσκο ενός νέου προγράμματος» για την Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δηλώνει πεπεισμένος ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με μία ουσιαστική συμμετοχή. Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, «όλοι έχουν συμφέρον για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι ιδιώτες πιστωτές. Ως εκ τούτου θα συμμετάσχουν τόσο τα κράτη της Ευρωζώνης όσο και οι ιδιώτες στο νέο πακέτο για την Ελλάδα», λέει ο κ. Σόιμπλε.
Συναίνεση ζητά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Κάλεσμα σε όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το Μεσοπρόθεσμο απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. «Καλώ όλες τις δυνάμεις στη Βουλή των Ελλήνων να υπερκεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές αυτήν την κρίσιμη στιγμή και να υποστηρίξουν τη δέσμη των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση» σημείωσε.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για τους πολίτες και υπενθύμισε ότι και η δική του χώρα, η Πολωνία, υπέστη πολλά, καθώς εφάρμοσε «θεραπεία σοκ» οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.
«Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες πολίτες είναι να επιδείξουν υπομονή, κατανόηση και δύναμη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εξέλιξη της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης σε μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση που θα καταστήσει τη ζωή των πολιτών ακόμα χειρότερη. Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει πολλά, ωστόσο, η ψηφοφορία για το τρέχον πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη καμπή. Η επιλογή είναι μεταξύ μιας πιθανής οικονομικής και πολιτικής αναταραχής και μιας αργής, αλλά πιθανής επανόδου στην ομαλότητα. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πλεύσει μέσα από αυτά τα ταραχώδη νερά και θα φτάσει σε ένα ασφαλές λιμάνι» κατέληξε.
Πρόθυμες για β’ πακέτο προς την Ελλάδα οι γερμανικές τράπεζες
Κανείς δεν θέλει την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, τονίζει με σημερινές δηλώσεις του διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Ιδιωτικών Τραπεζών Μίκαελ Κέμμερ, εκφράζοντας τους φόβους που υπάρχουν για την μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές. Η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι από 10 δισ. έως 20 δισ. ευρώ. σημείωσε ο κ. Κέμμερ.
«Όλοι γνωρίζουν τις ευθύνες τους, όλοι γνωρίζουν ότι το ευρώ είναι πολύ, πολύ σημαντικό και ότι η Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σημαντική για την Ευρωζώνη, συνεπώς είναι αναγκαίο, ξεκάθαρα, να εφαρμοστούν σταθεροποιητικά μέτρα», είπε και διευκρίνησε πως ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες θα συμμετάσχουν σε ένα νέο πακέτο στήριξης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, καλώντας παράλληλα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Μίκαελ Κέμμερ σημείωσε ότι το «να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει δεν είναι μία καλή απόφαση», αναφερόμενος στον κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλα κράτη Ευρωζώνης και την πιθανή αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές.«Αυτό [η χρεοκοπία] δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Φραντς, δήλωσε ότι η μία ελληνική χρεοκοπία θα έπληττε την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, μολονότι το μερίδιο των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα ειναι πολύ μικρό. «Εάν υπάρξει αναταραχή στις αγορές, αυτό θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να καταστρέψει την ανάκαμψη», εκτίμησε. Χωρίς τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, προέβλεψε ότι εφέτος η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3% περίπου.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times αναφέρει πως οι γερμανικές τράπεζες και οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων δηλώνουν μέσω των δύο συνδέσμων τους, BdB και VOeB, ότι απαιτούν εγυυήσεις από το γερμανικό κράτος ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε και οι δύο σύνδεσμοι επιμένουν στον εθελοντικό χαρακτήρα της ανταλλαγής διότι σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, «θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές».
Σύμφωνα με αναλυτές, οι εγγυήσεις που ζητούν οι γερμανικές τράπεζες θα προσέφεραν υψηλότερη αξιολόγηση στα ελληνικά ομόλογα και θα αποτελούσαν εχέγγυο επιτυχίας του εγχειρήματος, καθώς θα συγκέντρωναν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρακτικά, αυτού του είδους η εγγύηση θα μπορούσε να δοθεί αν την έκδοση αναλάμβανε ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, όπως ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF, τονίζουν οι αναλυτές, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος των προτάσεων των Ευρωπαίων ηγετών.
Άλλωστε, χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εν τη γενέσει της αυτή την ιδέα, δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, όλοι έχουν συμφέρον να συμμετέχουν ώστε να μην πτωχεύσει η Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης:
Στις 3 Ιουλίου η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >