Σειρά διπλωματικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Καντάφι πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ρωσία, ασκώντας πίεση στον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει κάποια θετική ανταπόκριση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προσπάθειες Κίνας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να δηλώνει πως η στρατιωτική πίεση θα διατηρηθεί.
Ads
«Άποψη της λιβυκής ηγεσίας είναι ότι δεν μπορούν να γίνει καμία συζήτηση για την αποχώρηση του Καντάφι σήμερα», φέρεται να δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας που βρίσκεται στην Τρίπολη για συνομιλίες με απώτερο στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη.
Επιπλέον, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στη Λιβύη δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ότι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της λιβυκής κυβέρνησης, Μπαγκντάντι Μαχμούντι, υπήρξαν «απευθείας επαφές» μεταξύ εκπροσώπων του καθεστώτος και των εξεγερμένων στο Παρίσι την Τετάρτη.
«Σήμερα (…) με διαβεβαίωσαν ότι είναι σε εξέλιξη απευθείας επαφές μεταξύ της Βεγγάζης (του προπύργιου των εξεγερμένων) και της Τρίπολης», είπε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ. «Ο πρωθυπουργός της Λιβύης που είπε ότι μόλις χθες (Τετάρτη) υπήρξε ένας γύρος επαφών στο Παρίσι», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν τους ανησυχία για την κατάσταση στην σπαρασσόμενη από τον εξελισσόμενο πόλεμο Λιβύη σήμερα, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, σημείωσε ότι η συμμαχία «εμπόδισε μια σφαγή» στη Λιβύη και πως θα «διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση» στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.
«Το μήνυμά μας στο λιβυκό λαό είναι σαφές. Θα σας προστατεύσουμε για όσο καιρό είναι αναγκαίο. Το μήνυμά μας στο καθεστώς Καντάφι είναι σαφές. Ήρθε η ώρα σας. Θα πρέπει να φύγετε», τόνισε ο Ράσμουσεν σε ομιλία του ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας με θέμα «Το ΝΑΤΟ και η Μεσόγειος: οι αλλαγές που θα επέλθουν».
«Και το μήνυμά μας στη διεθνή κοινότητα είναι σαφές. Θα διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση, σύμφωνα με την εντολή μας, για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια γρήγορη πολιτική λύση στη Λιβύη», προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποίησε νωρίτερα συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με τον οποίο συμφώνησε πως η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική πίεση στη Λιβύη πρέπει να διατηρηθεί.
Παράλληλα, το γεγονός πως η αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δεν υπάρχει ως αίτημα στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά τη ζητεί η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
«Είναι αληθές ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν ζητούν την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, όμως εμείς τη ζητούμε. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή θέση, της ομάδας επαφής (…) της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αλγερινό ομόλογό του Μουράντ Μεντελσί.
Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η θέση του Αραβικού Συνδέσμου είναι ότι «όταν ένας αρχηγός κράτους χρησιμοποιεί τα κανόνια του και τα όπλα του κατά του πληθυσμού, θα πρέπει να φύγει» και σημείωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης «έχει χάσει όλη του τη νομιμότητα».
«Μεγάλη συνέλευση» στην οποία θα μετάσχουν όλοι οι αρχηγοί φυλών και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Λιβύης θα διεξαχθεί στη Ρώμη, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.
«Διακόσια ως 300 άτομα» θα μετάσχουν σε αυτήν τη συνέλευση και αυτοί «θα εκπροσωπούν πραγματικά όλη τη Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός, που ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή αύριο «συμφωνίας συνεργασίας» για τη μετανάστευση με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή αποβλέπει στην «πρόληψη και την καταπολέμηση της συρροής λαθρομεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της προβληματικής των επαναπατρισμών».
Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεσμεύεται «από σήμερα για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών και δείχνει την αποφασιστικότητα της Λιβύης για τη διατήρηση της συνεργασίας της με την Ιταλία», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Λιποτάκτησαν 19 στρατιωτικοί από τις δυνάμεις του Καντάφι
Στο μεταξύ ένα σκάφος ελλιμενίστηκε στη νότια Τυνησία μεταφέροντας 19 στελέχη του στρατού της Λιβύης, περιλαμβανομένων αξιωματικών, οι οποίοι λιποτάκτησαν κι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας σήμερα.
Το σκάφος έφθασε χθες σε λιμάνι στην περιοχή Μπεν Γκαρντάν, κοντά στα σύνορα της Λιβύης και της Τυνησίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Δεκάδες Λίβυοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών και κορυφαία στελέχη του τομέα της ενέργειας, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνά τη χώρα του επί 41 χρόνια.
Δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι οι αποστασίες αξιωματούχων της κυβέρνησής του, μαζί με τις αεροπορικές επιδρομές του NATO και τη δράση των μαχητών των εξεγερμένων, θα οδηγήσουν στην ανατροπή του Καντάφι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >