Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να καταβληθεί στην Ελλάδα η πέμπτη δόση των δανείων, τον Ιούλιο, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου Ολι Ρεν.

Ads

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ’ αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών – μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επανέλαβε ότι στόχος των αποφάσεων είναι η σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς δε για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης.

Ads

Τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό από τη διατήρηση δημοσίων λογαριασμών σε ανισορροπία και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για την αρωγή στην Ελλάδα αφορούν στην προσπάθεια να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά και να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπενθύμισε ακόμη ότι για χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, είχε απώλειες ανταγωνιστικότητας, με σοβαρά μάλιστα προβλήματα διαφθοράς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, χωρίς να σχολιάσει επί της ουσίας την πρόσφατη απόφαση της “Standard & Poor’s”, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αξιολογήσεις που γίνονται.

«Οι πολιτικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, βασίζονται στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που έχουν βαθιά γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Α. Αλταφάζ.

Σόιμπλε: Απαραίτητη η συμμετοχή ιδιωτών

Απαραίτητη χαρακτηρίζει εκ νέου τη «βοήθεια» των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων χρέους, ο Γερμανός υπουργός οΙκονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Super Illu επισημαίνει πως «Τα κράτη δανειστές δεν μπορούν να κουβαλήσουν μόνοι τους το βάρος» και ότι «Οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει με τη σειρά τους να επιμηκύνουν το πρόγραμμα του χρέους. Πρόκειται για μια προϋπόθεση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κριτική Ρουμπινί στην ΕΚΤ

Επικριτικός απέναντι στη στάση που κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ελληνικό πρόβλημα, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί. Μέσω Twitter, ο Ρουμπινί αναφέρει πως «η ΕΚΤ εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει πως θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Άσκησε βέτο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο reprofiling και τώρα, ακόμη και στην εθελοντική παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων».