Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, διαμηνύει μέσω εφημερίδας ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής. Την ίδια ώρα, η γερμανική Bundesbank προειδοποιεί ότι «οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα για την Ελλάδα», ενώ η Ολλανδία θέτει τη σημαντική επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές θέτει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής «βοήθειας» προς την Ελλάδα.
Ads
«Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», λέει ο κ. Ρεν, ο οποίος θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης. «Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Ρεν.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν εθελοντικά τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, λύση την οποία προωθεί το Βερολίνο. «Δεν απέχουμε πολύ από μία κοινή λύση που ορισμένοι σκέφτονται», εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι», προσθέτει.
«Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιέννης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση», διευκρινίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Bundesbank: «Δεν αναλαμβάνει άλλα ρίσκα η ΕΚΤ για την Ελλάδα»
Οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα σε σχέση με τη βοήθεια στην Ελλάδα, διαμηνύει ο πρόεδρος της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Εκτιμά δε ότι το ευρώ [θα αντέξει και τη δοκιμασία ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμών της Ελλάδας, την οποία όμως απεύχεται. «Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε και από την παραβίαση των κανόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας υπογραμμίζει εξάλλου ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η βοήθεια, θα εκλείψει η βάση χορήγησης της βοήθειας».
Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα πρέπει κατόπιν να ξεπεράσει μια «αισθητά πιο απότομη προσαρμογή», σημειώνει, εκτιμώντας πάντως ότι «το ευρώ θα αντέξει και αυτήν την ουδόλως επιθυμητή δοκιμασία». Ο κ. Βάιντμαν δηλώνει ότι «επί της αρχής» δεν έχει αντίρρηση για μία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά «είναι ανοιχτό πόσο μεγάλη εν προκειμένω θα είναι η προθυμία των επενδυτών για κάτι τέτοιο».
Επισημαίνει τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες και σημειώνει για την Ελλάδα ότι «επειδή ήδη έχει χορηγηθεί ευρεία κρατική βοήθεια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών – με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες – εδώ και καιρό πλέον δεν είναι τόσα πολλά όσο συχνά πιστεύεται».
Ο πρόεδρος της Bundesbank υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ πήρε το 2010 «συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα» για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά αποκλείει να συνεχιστεί αυτό σε περίπτωση νέας βοήθειας για την Ελλάδα.
Μεταθέτει δε την ευθύνη στις πολιτικές ηγεσίες, τονίζοντας ότι εάν πάρουν απόφαση για νέα βοήθεια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. «Αποφάσεις για την ανάληψη πρόσθετων ρίσκων πρέπει να μετατεθούν εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που έχουν προς τούτο και τη δημοκρατική νομιμοποίηση», τονίζει ο κ. Βάιντμαν.
Ντράγκι: Εξαιρετικά δαπανηρή ενδεχόμενη χρεοκοπία
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αποφύγει το στοιχείο του καταναγκασμού, ενώ μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, φαίνεται πως πληροί τα κριτήρια, δήλωσε από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και υποψήφιος για την θέση του διοικητή της, μιλώντας στο Ευρωοκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα ενώ η κρίση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία του κοινού νομίσματος. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή της για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη θέση της κεντρικής τράπεζας.
Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της κρίσης, ενώ θα αφήσει πρωτογενές έλλειμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Το κόστος της χρεοκοπίας φαίνεται πως ξεπερνά τα οφέλη, υπογράμμισε.
Νουαγιέ: Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Εάν η ευρωζώνη επιλέξει να «ακουμπήσει το χρέος» της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι έτοιμη να «χρηματοδοτήσει ολοκληρωτικά την ελληνική οικονομία», προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, την ίδια ώρα που η Ευρώπη συζητά ένα νέο σχέδιο βοηθείας της Ελλάδας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Εάν είναι δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης η οποία αποφεύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αυτή μου φαίνεται δόκιμη, διευκρίνισε ο κ. Νουαγιέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ετήσια έκθεση της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Εάν δεν την βρείτε, εάν παρά ταύτα ακουμπήσετε το χρέος και προκαλέσετε μια στάση πληρωμών ή ένα πιστωτικό γεγονός, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την ολοκληρωτική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», προειδοποίησε.
Ολλανδία: Με όρους η συνέχιση της βοήθειας προς Ελλάδα
Τη σημαντική επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές θέτει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ολλανδία ο υπουργός Οικονομικών της, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι ο κ. ντε Γιάγκερ έστειλε επιστολή στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με την οποία θέτει επίσης ως όρο για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την επιτάχυνση των κινήσεων της Ελλάδας όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Ο Ολλανδός υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει «το ταχύτερο δυνατό» πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
«Είναι κατά την άποψή μου σωστό να αναμένουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει μια ουσιαστική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που έχει τεράστιο συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη», τόνισε στην επιστολή του.
Ο κ. ντε Γιάγκερ τάχθηκε με έμφαση εναντίον κάθε προσπάθειας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μίας καθοδηγημένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τόνισε ότι οι επιλογές αυτές θα είχαν συνέπειες αντίστοιχες με αυτές μίας άμεσης διακοπής της βοήθειας, προκαλώντας δυνητικά μία επιδρομή στο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.
Σόρος: Μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης για την ευρωπαϊκή κρίση
Ο χρόνος μετρά ενάντια σε μία ευρωπαϊκή λύση για την κρίση μέρα με τη μέρα καθώς οι ιθύνοντες επικεντρώνονται στην «εξαγορά περισσότερου χρόνου», όχι στην επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.
«Έχετε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη, την υπερχρέωση ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία», τόνισε και συμπλήρωσε πως «Οι αρχές δεν παρέχουν μια λύση, αλλά βασικά αγοράζουν χρόνο. Πάντα αυτό κάνουν και είναι φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση όμως φοβάμαι ότι κάνουν λάθος».
«Πρόσφορο έδαφος» για επενδύσεις από το οργανωμένο έγκλημα
Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνέδριο για το οργανωμένο έγκλημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο ο Γερμανός ειδικός Jürgen Roth υποστήριξε πως η Ελλάδα προσφέρεται αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο ίδιος θεώρησε μάλιστα δεδομένο «ότι οι Τριάδες, το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα, που διαθέτουν πολύ χρήμα, έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα. Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τόσο η σικελική Κόζα Νόστρα, όσο και η καλαβρέζικη Ντράγκετα».
Η διεθνής μαφία, σύμφωνα με τον Jürgen Roth, προσπαθεί να επενδύσει φθηνά και να χρησιμοποιήσει αυτή της την πρόσβαση «μελλοντικά ως στρατηγική βάση για οικονομικές δραστηριότητες, καθώς θα έχουν αποκτήσει έναν εντελώς νόμιμο χαρακτήρα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >