Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Οδεύει η Ελλάδα σε κατάσταση μόνιμης κρίσης, διερωτάται ανάλυση του πρακτορείου Reuters, το οποίο εκτιμά ακόμη πως περιπτώσεις χωρών, όπως η Ουρουγουάη θα μπορούσαν να αποτελέσουν το παράδειγμα για την ελληνική περίπτωση. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Irish Times γράφει πως μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα μπορούσε να διαλύσει το ευρώ, ενώ οι Finanacial Times κάνουν λόγο για σοβαρούς φόβους των τραπεζών λόγω της ελληνικής κρίσης.
Ads
Ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Reuters επιχειρεί να εξετάσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και επιστροφής της στις αγορές με ακόμα τους πιο αισιόδοξους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι το δεύτερο bailout προς τη χώρα ενδέχεται να διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση μέχρι τα μέσα του 2012, χωρίς όμως να λείπουν τα ερωτηματικά για το πότε τελικά θα σταματήσει αυτή η βοήθεια.
Παρά και το δεύτερο πακέτο βοήθειας, πολλοί είναι οι οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία σκληρή αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στα επόμενα χρόνια που θα επιφέρει σημαντικές απώλειες σε ιδιώτες επενδυτές και στους φορολογούμενους, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η επόμενη επικίνδυνη εξέλιξη έχει να κάνει με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις επιπτώσεις από τις αθρόες απομακρύνσεις καταθέσεων, αλλά και με τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί στην Ελλάδα και δυσκολεύει την εφαρμογή και άλλων μέτρων λιτότητας».
Το άρθρο καταλήγει, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2014, που λήγει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, οι χώρες της ευρωζώνης θα καταλήξουν να έχουν στη διάθεσή τους την πλειοψηφία του ελληνικού χρέους και θα βρεθούν με το δίλημμα της είτε της αναδιάρθρωσης ή μιας μορφής ευρωπαϊκής «αμοιβαιότητας» (mutualisation) του χρέους με κοινές ευρωπαϊκής εγγυήσεις από την ευρωζώνη.
Δεύτερο δημοσίευμα, επίσης του Reuters, υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Ουρουγουάη, με την αναδιάταξη του χρέους της, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το παράδειγμα για την ελληνική περίπτωση.
Την ίδια ώρα, άρθρο των Irish Times επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης. Η Ελλάδα είναι ένα οριακά αποτυχημένο κράτος, υποστηρίζει ο συντάκτης προβάλλοντας ως επιχειρήματα την έλλειψη κοινωνικής συνοχής, και την οικονομική κρίση.
«Εάν η ιστορία της χώρας μπορεί να θεωρηθεί οδηγός για το μέλλον τότε επίκεινται σοβαρά προβλήματα», σχολιάζει. Ένα χρόνο πριν όταν η τρόικα έφθασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπήρχε ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή την κακοδιακυβερνούμενη χώρα. Σήμερα όμως η κρίση το μόνο που εκπροσωπεί είναι κινδύνους και απειλές.
Αυτή η κατάληξη όμως, κατά τον αρθρογράφο, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η χρόνια δυσλειτουργικότητα της Ελλάδας έχει βαθιές ρίζες, και αντικατοπτρίζεται κυρίως στην οικονομία της.
Κατά το δημοσίευμα, οι πιθανότητες να χειροτερεύσει η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες αλλά ακόμα και αν εφαρμοζόταν μία αποτελεσματική λύση για τα ανεξέλεγκτα κοινωνικά προβλήματα όπως για την πάταξη της διαφθοράς, παραδείγματος χάριν, η οικονομική κατάρρευση της χώρας δεν θα αποτρεπόταν.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για να είναι κάποιος αισιόδοξος για την Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο και εξηγεί: «η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική της απλά δεν λειτουργούν». Αυτό όμως δεν είναι μόνο πολύ άσχημο για τους Έλληνες αλλά είναι και για τους πολίτες των υπόλοιπων 16 χωρών της ευρωζώνης.
Από την πλευρά τους, οι Financial Times σημειώνουν πως εντείνονται οι φόβοι των ρυθμιστών του χρηματοπιστωτικού τομέα ότι στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μία ελληνικής χρεοκοπίας, ενδέχεται να υπονομεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναγκάζοντας τις τράπεζες να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια.
Αναφερόμενη στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης γύρω από την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο bailout για την Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι αρκετοί ρυθμιστές του τραπεζικού συστήματος υποπτεύονται πως η Γερμανία πιέζει προς μία κατεύθυνση τεχνικής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιθυμεί επίσης να προστατεύσει τις τράπεζές της και τις τράπεζες της ευρωζώνης εκμεταλλευόμενη τα «παραθυράκια» του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου.
«Υπό τους παρόντες κανονισμούς οι περισσότερες τράπεζες δεν χρειάζεται να κρατούν κεφαλαιακά αποθέματα έναντι εθνικών ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους καθώς θεωρούνται πολύ ασφαλή. Παρόλα αυτά, οι ρυθμιστές αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν αυτόν τον κανονισμό, φοβούμενοι για τον πιθανό αντίκτυπο στις τράπεζες που ήδη αγωνίζονται να πετύχουν τα κριτήρια του Basel III». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «δύο θα μπορούσαν να είναι αυτά τα παραθυράκια: το ένα εξουσιοδοτεί τους ρυθμιστές να καθορίσουν τη χρεοκοπία και το δεύτερο ορίζει ως χρεοκοπία την αδυναμία πληρωμών για 90 ημέρες. Θεωρητικά οι ρυθμιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα δύο ώστε να μην θεωρηθεί η αναδιάταξη του χρέους χρεοκοπία και έτσι να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >