Οι αξιώσεις των τραπεζών προηγούνται αυτών των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ, έκρινε ο Άρειος Πάγος. Δώδεκα χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 (5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι από την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ, 10 συγγενείς τριών θυμάτων εξακολουθούν να μην μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

Ads

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (απόφαση 3/2011) έκανε δεκτή αίτηση της Εθνικής Τράπεζας και αναίρεσε εφετειακές αποφάσεις που είχαν δικαιώσει συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ, κρίνοντας ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων είναι προνομιούχες και προηγούνται των Τραπεζών.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ προηγούνται στον τομέα των αξιώσεων (αποζημιώσεων κ.λπ.) των άλλων που έχουν οικονομικές απαιτήσεις από την εταιρεία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ως προς το χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού των ακινήτων που θα καλύψουν τις αξιώσεις των συγγενών κ.λπ. Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαιτήσεις των Τραπεζών προηγούνται αυτών των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ.

Αναλυτικότερα, εκπλειστηριάστηκαν δύο ακίνητα της Ρικομέξ προκειμένου όσοι διεκδικούν χρήματα να μπορέσουν να τα πάρουν. Μεταξύ αυτών ήταν και δέκα συγγενείς τριών θυμάτων που διεκδικούσαν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους (για ψυχική οδύνη, διατροφή τέκνων κ.λπ.), συνολικού ύψους 1.060.658 ευρώ.

Ads

Οι συγγενείς κατατάχθηκαν σε προνομιακή θέση (τρίτη θέση) στον πίνακα των δανειστών, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους πριν από άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που διεκδικούν και αυτά χρηματικά ποσά. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έμεινε έξω από τον πίνακα.

Η Τράπεζα άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες, δεχόμενοι την αίτηση της Τράπεζας, έκριναν ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, γιατί δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ είναι προνομιακές και κατατάχθηκαν στην τρίτη τάξη, «μολονότι προέκυψαν πριν από την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού».