Χάνουν τον ύπνο τους, έχουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους και είναι διαρκώς οργισμένοι χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα αίτια του θυμού τους. Δύο στους τρεις δηλώνουν μάλιστα ότι είναι οργισμένοι με τον Θεό. “Η πραγματικότητα αρχίζει να συντρίβει την συνήθως αισιόδοξη στάση των Αμερικανών για τη ζωή” σημειώνουν οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για το περιοδικό “Newsweek”.

Ads

Το 75% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα τους κινείται σήμερα στη λάθος κατεύθυνση. Ακόμη και η εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν αφήνει τα οικονομικά προβλήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, με τους μισούς περίπου ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Τη λαϊκή δυσαρέσκεια εισπράττουν εξίσου και οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικανοί, με το 58% να κρίνει ότι απλώς καταγγέλλουν τον πρόεδρο Ομπάμα χωρίς να έχουν ούτε αυτοί αξιόπιστες προτάσεις.

Το σημείο της σφυγμομέτρησης που ενώνει τους περισσότερους ερωτηθέντες είναι η άποψη ότι η αμερικανική οικονομία δεν παράγει πια τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η κοινωνία: Οκτώ στους δέκα Αμερικανούς συμφωνούν. Και είναι επόμενο, καθώς η ανεργία χτυπά πλέον διψήφια ποσοστά (9,1%) ακόμη και σε μια από τις “ελαστικότερες” αγορές εργασίας του πλανήτη.

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα χειρότερα έχουν πια περάσει και η ανάκαμψη έχει μπει για τα καλά στις ράγες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι σημαντικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης είναι οι 62.000 νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Απρίλιο. Τι δουλειές άραγε να ήταν; Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. Και η παραπλανητική -όπως αποδείχτηκε- εντύπωση θα εξακολουθούσε να πλανάται αν δεν υπήρχαν ορισμένα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

Ads

Επικαλούμενη στοιχεία της τράπεζας Morgan Stanley, η εφημερίδα “Weekly Standard” ανέφερε ότι οι μισές περίπου νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από την αλυσίδα εστιατορίων McDonalds, που πάντοτε προσλαμβάνει επιπλέον προσωπικό για τη θερινή περίοδο. Σε 25.000 με 30.000 θέσεις υπολογίζονται αυτές οι θέσεις εργασίας.

Δημιουργήθηκαν δηλαδή δεκάδες χιλιάδες McJobs – ένας όρος που από το 1986 περιλαμβάνεται στο λεξικό της Οξφόρδης για να περιγράψει τις κακοπληρωμένες, ανασφάλιστες και κατεξοχήν προσωρινές θέσεις εργασίας. Τις δουλειές μιας χρήσης για τους αναλώσιμους εργαζόμενους, που προβάλλονται σήμερα σαν το όχημα διεξόδου από την κρίση.

Από την Αυγή. Φωτό: Δημήτρης Θεοδόσης