Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου και για ανεργεία που αγγίζει πλέον το 95%. Την προηγούμενη Τρίτη, 7 Ιουνίου, η μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων της ΝΕΖ κατέληξε στην πλατεία του τερματικού σταθμού του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Από τότε δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν εκεί διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των ναυπηγείων αλλά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζόμενων – άνεργων της ΝΕΖ Περάματος.

Ads

Η Συντονιστική Επιτροπή, με τη συμμετοχή εννέα μελών του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου, αποτελεί, σύμφωνα με τα μέλη της, πρωτοβουλία εργαζομένων της Ζώνης αλλά και συλλογικοτήτων που δεν εκφράζονται στα σωματεία. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και της Πρωτοβουλίας, στο tvxs, «θεωρήσαμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες από τα συνδικάτα έως τώρα δεν απέδωσαν αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό εκατοντάδων εργαζομένων και ανέργων της ζώνης προς πιο δυναμικές κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του κλάδου και την κάλυψη των ανέργων».

Η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζόμενων – άνεργων της ΝΕΖ Περάματος, «δεν αμφισβητεί το Συνδικάτο» ξεκαθαρίζει ο κ. Καραγιαννάκης. «Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του Συνδικάτου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία βρίσκεται ήδη σε ρυθμό κινητοποιήσεων. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Περάματος, «αποφασίσαμε τη μεταφορά της πιάτσας των ανέργων από το χώρο της δουλειά μας στην πλατεία του ηλεκτρικού στον Πειραιά, προκειμένου να αναδείξουμε την οξύτητα του προβλήματος και να απαιτήσουμε λύσεις. Θα παραμείνουμε στην πλατεία όσες ημέρες κριθεί αναγκαίο» επισημαίνει ο κ. Καραγιαννάκης.

Η κατάρρευση της Ζώνης

«Το Σεπτέμβρη του 2008 επήλθε ουσιαστικά η κατάρρευση όχι μόνο της ΝΕΖ αλλά και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η ανεργία στη ΝΕΖ, αγγίζει το 95%. Οι άνεργοι της Ζώνης έχουν εξαντλήσει και το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ξαναενταχθούν και βρίσκονται σήμερα στο έλεος του θεού» τονίζει ο κ. Καραγιαννάκης και επισημαίνοντας «σήμερα, η εξαθλίωση των ανέργων δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικό ζήτημα».

Ναυπηγεία, ΝΕΖ και ΟΛΠ «συγκοινωνούντα δοχεία»

Ads

«Η ΝΕΖ και οι μεγάλες μονάδες του κλάδου, όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η κυβέρνηση καταστρέφοντας το εμπορικό τμήμα των ναυπηγιών Σκαραμαγκά, κλείνοντας το για 15 χρόνια, βάζει ταφόπλακα και στη Ζώνη. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές του ναυπηγείου, ιδιαίτερα οι πλωτές δεξαμενές κι έτσι δεν μπορούμε να προσελκύσουμε εργασίες που χρειάζονται τις εν λόγω υποδομές» υποστηρίζει ο κ. Καραγιαννάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το λιμάνι είναι η άλλη πλευρά του προβλήματος. «Η ΝΕΖ είναι χώρος του ΟΛΠ που παραχωρείται γι’ αυτή τη βιομηχανική δραστηριότητα. Ένα ξεπούλημα του ΟΛΠ, μια πλήρης ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση θα σημαίνει αρνητικές εξελίξεις και για τη ΝΕΖ, ενώ θα έχει και επιπτώσεις συνολικά στον Πειραιά».

Διϋπουργική επιτροπή… από το υπουργείο

Στην τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων της Ζώνης με την ηγεσία του ΥΘΥΝΑΛ, στις 31 Μαΐου, η υφυπουργός Ελ. Τσουρή, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το οποίο εξαρτάται άμεσα η Ζώνη και ότι έχει συγκροτηθεί διϋπουργική επιτροπή για το ζήτημα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Μετάλλου, ζητά την ακύρωση της συμφωνίας των Ελλήνων εφοπλιστών με την Κίνα, για χρηματοδότηση τους, προκειμένου τα καράβια τους να μεταφερθούν σε κινεζικά ναυπηγεία. Επιπλέον ζητά τα πλοία και οι μεταλλικές κατασκευές που προορίζονται για την Ελλάδα να κατασκευάζονται εντός της χώρας. Πάγιο αίτημά αποτελεί να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο και μαζί με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα, ώστε να ανοίξει και το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τέλος οι εργαζόμενοι της Ζώνης ζητούν να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι χώροι της ΝΕΖ δεν θα αλλάξουν χρήση και δεν θα πουληθούν.

Η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζόμενων – άνεργων της ΝΕΖ Περάματος επιδιώκει τη συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά – σωματεία, δήμους, συλλόγους, κινήσεις ανέργων και συλλογικότητες – κάτι που, όπως επισημαίνει ήδη έχει ξεκινήσει με θετικά αποτελέσματα. «Στο πλαίσιο ενός κοινού υπομνήματος με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς προτείνουμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου για να σταθεί και πάλι στα πόδια του» υπογραμμίζει ο κ. Καραγιαννάκης. «Προσπαθούμε, με πρωτοβουλίες και του Συνδικάτου Μετάλλου να συντονίσουμε τις ενέργειες μας με τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, ενώ ήδη υπάρχουν κοινές ενέργειες με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Σωματεία και εργαζόμενοι παραβρίσκονται ήδη στην κινητοποίησή μας» καταλήγει.