Αμετάβλητο στο 1,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε πως η Τράπεζα βρίσκεται σε «ισχυρή επαγρύπνηση» για τις πληθωριστικές πιέσεις, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ads

«Χρειάζεται ισχυρή επαγρύπνηση», δήλωσε ο Τρισέ. Πρόκειται για μια φράση που παραδοσιακά υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Την ίδια δήλωση είχε κάνει και πριν την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου τα στοιχεία επιβεβαιώνουν «συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στον συνολικό πληθωρισμό, που οφείλονται κυρίως στις τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 2,7%, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, πρέπει να αυξήσουν επειγόντως τα κεφάλαια και την αποτελεσματικότητά τους. Με τη δήλωσή του, ο Τρισέ υποδήλωσε ότι πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση οι τράπεζες της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές.

Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη συνέχιση της χωρίς περιορισμούς χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, μέσω του συστήματος των δημοπρασιών της με σταθερό επιτόκιο, για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 11 Οκτωβρίου 2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να διεξάγει δημοπρασίες για χορήγηση χωρίς περιορισμούς ρευστότητας τρίμηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο στις 27 Ιουλίου, 31 Αυγούστου και 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε και με το διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως νέου προέδρου της Τράπεζας, σε γνώμη που εξέδωσε σχετικά, με σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΚΤ: Στην ίδια κατηγορία κινδύνου Ιρλανδία – Γερμανία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ καταχωρεί στα βιβλία της τα ιρλανδικά ομόλογα στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τα αντίστοιχα Γερμανικά (bunds). Το τελευταίο σημαίνει πως οι πιστωτές που δανείζονται από την Η ΕΚΤ, ενεχυριάζοντας ιρλανδικά ομόλογα, επιβαρύνονται με το ίδιο ασφάλιστρο κινδύνου με αυτό που χρεώνει στις τράπεζες που δανείζονται ενεχυριάζοντας γερμανικά ομόλογα, όπως δείχνει η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι όροι δανεισμού της ΕΚΤ βασίζονται στις συστάσεις τεσσάρων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης κε των οποίων ο ένας (DBRS Inc.), ο οποίος έχει την έδρα του στο Τορόντο του Καναδά, αξιολογεί το Ιρλανδικό χρέος στην κορυφαία τάξη ενέχυρου.

«Είναι πάρα πολύ περίεργο που η Ιρλανδία και η Γερμανία ανήκουν στην ίδια ομάδα κινδύνου σύμφωνα με το πλαίσιο ενεχυρίασης της ΕΚΤ», επισημαίνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος του ING Group στις Βρυξέλλες. «Πως μπορεί ένας τόσο μικρός οίκος αξιολόγησης να καθορίζει την κλίμακα; Πως είναι δυνατόν η ΕΚΤ να εξαρτά τον εαυτό της σε μία μόνο άριστη αξιολόγηση; Η ΕΚΤ οφείλει μάλλον να επανεξετάσει την πολιτική της».

Οι κανόνες αυτοί ενεχυρίασης σημαίνουν πως η ΕΚΤ δεν διακρίνει μεταξύ των ασφαλέστερων ομολόγων και αυτών μιας χώρας που υποχρεώθηκε να στραφεί στην ΕΕ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος πέρσι.