Για πραγματική ανεργία που θα φθάσει ως τα τέλη του 2011 στο 22% με 23% και από το 2012 στο 25% έκανε λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης σήμερα μέσω του Σκάι, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ads

«Πρέπει να μιλάμε με όρους κοινωνικού και οικονομικού κραχ. Το 1961 όταν είχαμε μετανάστευση 26,1% με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Η ανεργία θα εξελιχθεί στο σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας» επισήμανε ο κ. Ρομπόλης.

«Όταν στο ιδιωτικό τομέα μειώνεις τους μισθούς κατά 1% το ΙΚΑ χάνει 150 εκατ. ευρώ από εισφορές και υπάρχουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στη οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Ρομπόλης ζήτησε τον επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής: «Δεν μπορείς να πιέζεις προς τα κάτω τους δύο πιο παραγωγικούς τομείς, επιχειρήσεις και εργασία. Πρόκειται για shock therapy» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι επόμενες γενιές θα πρέπει να πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους για να γίνει επανεκκίνση της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Ληξουριώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην αγοράς εργασίας. «Δεν έγινε τίποτε θεαματικό με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ υπάρχει εργασιακή ακαμψία στο χώρο των ΔΕΚΟ» ανέφερε.

«Για την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να προσανατολιστούμε σε προγράμματα αμειβομένων επανακαταρτίσεων για προσλήψεις, κατάργηση οριζόντιων αυξήσεων αποδοχών χωρίς σύνδεση με την παραγωγικότητα και επαναδιαμόρφωση καθεστώτος εργασίας στις ΔΕΚΟ» δήλωσε.