Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συμφωνίας για μία εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του νέου πακέτου οικονομικής στήριξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Πρόθυμη για την έκδοση ευρωομολόγου δηλώνει η Κομισιόν.
Ads
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων τα οποία λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (ενδεχομένως και με μεγαλύτερο επιτόκιο).
Η ΕΚΤ, η οποία κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 48 δις ευρώ, εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, και παράλληλα δεν θα προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο». Ο κ. Τρισέ, πάντως, επανέλαβε ότι «μία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι ακατάλληλη, εφόσον η Ελλάδα θα εμμείνει στις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ δήλωσε την Τρίτη ότι η νέα βοήθεια για την Ελλάδα θα συνοδεύεται από όρους για την πώληση δημόσιας περιουσίας και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Η ίδια εξήγησε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος του πρόσθετου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα και επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται υψηλόβαθμους Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει το σενάριο της εθελοντικής μετακύλισης (roll-over) για το ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει την επιλογή των ευρωομολόγων», παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε στο τέλος του προηγούμενους έτους, κατά βάση από τη Γερμανία.
Δημοσίευμα της Handelsblatt τονίζει: «Το Βερολίνο επιδιώκει να εμπλέξει και τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να δείξει ότι δεν σύρεται πίσω από τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξουν με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία τους από την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι διαφορετικές αυτές πολιτικές δεν συναντώνται πουθενά και κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για να ξεπεραστεί η κρίση».
Παράλληλα, το Bloomberg κάνει λόγο για αποτυχία των ευρωπαϊκών αρχών να πείσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους -ώστε να αντέξουν μια πιθανή κρατική χρεοκοπία- η οποία περιπλέκει τις προσπάθειες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Σενάρια για εμπλοκή Παπαδήμου
«Το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον κ. Παπανδρέου, που θα έχει τη διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», μεταφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτύχει να πείσει τους υπουργούς για την αναγκαιότητα των μέτρων θα αναγκαστεί να διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε 5-6 καίρια υπουργεία προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της τρόικας.
Στο μεταξύ, «η Ελλάδα πωλείται φτηνά»
«Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, γίνεται μνεία στην ανακοίνωση για την αγορά του 10% του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom, έναντι 400 εκατ. ευρώ. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κλοπή», συγκρίνοντας τα χρήματα (σχεδόν 4 δις ευρώ) που διέθεσε η γερμανική εταιρεία το 2008 προκειμένου να απορροφήσει το 30% του ελληνικού οργανισμού. Προστίθεται το ενδιαφέρον της Fraport για το 55% του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών και της CEZ για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (αναζητείται αγοραστής από την κυβέρνηση για το 17% της ΔΕΗ).
Suddeutsche Zeitung: Τιτλοποίηση εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα πάλι με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των εσόδων από την πώληση ελληνικής κρατικής περιουσίας.
Πρακτικά, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι «το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και θα εκδώσει πιστωτικούς τίτλους. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: «Αργότερα και όταν το ταμείο διαχείρισης πουλήσει πράγματι τα ακίνητα, ο κάτοχος των τίτλων θα πάρει τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους».
«Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η διαδικασία για το κράτος είναι ότι θα εισπραχθούν άμεσα τα χρήματα, χωρίς να έχει προχωρήσει πραγματικά η πώληση της κρατικής περιουσίας και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών».
«Έσχατη λύση» η συμμετοχή ιδιωτών
Στο μεταξύ, έσχατη λύση χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών BDB, Αντρέας Σμιτζ τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μπορεί να αποτελέσει μόνο ύστατη κίνηση στο πλαίσιο μιας λύσης που να είναι βιώσιμη για όλες τις πλευρές. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Σμιτζ και εκτίμησε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».
Ο κ. Σμιτζ, ανέφερε επίσης ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο σε εθελοντική βάση και ότι μια πιθανή λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >