Την ύπαρξη κάποιας μορφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αρχαιότητα, και συγκεκριμένα στην αρχαία Αίγυπτο, αποκαλύπτουν τα μουμιοποιημένα πνευμόνια που εξέτασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ads

Τα ίχνη σωματιδίων που βρέθηκαν στα πνευμόνια των αρχαίων μουμιών, είναι κοινά με αυτά που αναπνέουν οι κάτοικοι των βιομηχανικών πόλεων σήμερα και ευθύνονται για μια σειρά παθήσεων όπως τα καρδιακά νοσήματα, οι πνευμονικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως ανακάλυψε η ομάδα αιγυπτιολόγων ερευνητών, εξετάζοντας 15 μουμιοποιημένα πνευμόνια, ο αριθμός των επικίνδυνων σωματιδίων δε διαφέρει κατά πολύ από αυτόν που παρατηρείται στα «σύγχρονα» πνευμόνια, όπως θα περίμενε κανείς.

«Αυτό είναι πολύ περίεργο εάν το καλοσκεφτούμε, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε μαζική καύση ορυκτών καυσίμων και πάρα πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική μόλυνση που συνεχίζεται από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης», τόνισε ο υπεύθυνος των ερευνών Roger Montgomerie, σημειώνοντας ότι το δείγμα των 15 πνευμόνων επαρκεί για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό, αλλά και κοινωνικό φάσμα.

Ads

Μια πιθανή εξήγηση για το ενδιαφέρον αυτό εύρημα, είναι η συχνή ενασχόληση των αρχαίων Αιγυπτίων με δραστηριότητες όπως η μαγειρική, η μεταλλουργία και οι εξορύξεις, οι οποίες ευθύνονται επίσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα, η αιγυπτιακή ατμόσφαιρα μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για τη μεταφορά των σωματιδίων αυτών, με το κλίμα της ερήμου και τις αμμοθύελλες να κάνουν πιο εύκολη την εισπνοή τους.