Ημιτελείς περιφράξεις σε τέσσερις θέσεις στην περιοχή Μέλια Μετόχι Πάρνηθας εντόπισε πυροσβεστικό όχημα των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ). Το περασμένο Σάββατο, κατά την διάρκεια περιπολίας, τα μέλη του ΕΔΑΣΑ βρέθηκαν μπροστά σε πρόσφατα περιφραγμένες εκτάσεις (μόλις δύο ημερών), σε περιοχές που θεωρούνται δασικές ή άλλες που ανήκουν στην Εκκλησία. Το tvxs.gr, ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΔΑΣΑ, Ηλία Τζηρίτη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ads
Οι εκτάσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι συγκεκριμένες κατασκευές ανήκουν στο δήμο Αχαρνών και είναι στη ζώνη Ε6. «Η ζώνη Ε6», όπως εξηγεί ο κ. Τζηρίτης, «αποτελεί φωτογραφική ρύθμιση του προεδρικού διατάγματος το οποίο αναθεωρήθηκε εν μία νυκτί το 2008, επί εποχής Σουφλιά, και προσδιορίζει την έκταση των κατασκηνώσεων της εκκλησίας. Για τις εκτάσεις αυτές, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Πετράκη) έχει καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων. Η Μονή ισχυρίζεται ότι έχει κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά χαρτιά και χάρτες που αποδεικνύουν ότι οι εκτάσεις στην περιοχή Μέλια Μετόχι Πάρνηθας είναι δικές της».
Ανεξάρτητα όμως από την εκκλησία, υπάρχουν κάτοικοι των γύρω περιοχών που προσπαθούν να αξιώσουν κάποιο μικρό ή μεγάλο μερίδιο από τη συγκεκριμένη γη. Όπως εξηγεί ο κ. Τζηρίτης, «στην περιοχή Μέλια Μετόχι Πάρνηθας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπάρχουν πολλοί μνηστήρες που διεκδικούν μέρος των εκτάσεων. Είναι απόρροια της έλλειψης δασικών χαρτών. Είναι πολύ ασαφές. Φαντάσου ότι μία μέρα ξύπνησε κάποιος και αποφάσισε να πάει να φράξει περιμετρικά μία περιοχή. Κάπως έτσι έγινε. Με το που έμαθαν, προφανώς, ότι η Αρχιεπισκοπή θα φτιάξει εκεί κατασκηνώσεις, πήγαν να κατοχυρώσουν τις υποτιθέμενες ιδιοκτησίες. Μέσω χρησικτησίας και δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, επιχειρούν να οικειοποιηθούν την έκταση».
Στην υπόθεση έχουν παρέμβει τόσο το δασαρχείο όσο και η πολεοδομία, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΔΑΣΑ τόνισε πως «η υπόθεση εκκρεμεί. Απ’ ό,τι ξέρω, έχει κάνει το δασαρχείο αυτοψία και αναμένεται να δούμε αν θα προχωρήσουν σε πρωτόκολλα κατεδάφισης. Περιμένουμε, επίσης, το πόρισμα από την πολεοδομία καθώς κάποιες εκτάσεις από αυτές που έχουν περιφραχτεί, είναι χαρακτηρισμένες ως αγροτικές και άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δασαρχείου. Προφανώς, η «δουλειά» έγινε μέσα σε μία νύχτα, όπως είπα. Αν είχαν έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας, θα έπρεπε να πάρουν πρώτα άδεια από την πολεοδομία και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τις εργασίες περίφραξης».
Αν η περιοχή δεν ενταχθεί, όπως λένε τα μέλη του ΕΔΑΣΑ, στο καθεστώς του Εθνικού Δρυμού τέτοια φαινόμενα θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει μεγάλο παρελθόν. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >