«Νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», «Ελληνικό χρέος: συμβιβασμός εν όψει», «Η Γερμανία αποδέχεται τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα», είναι ορισμένοι από τους τίτλους που κυριαρχούν και στο γαλλικό Τύπο αναφορικά με το δεύτερο πακέτο δανεισμού που φέρεται να δρομολογείται για την Ελλάδα.

Ads

Στις «άμεσες θετικές συνέπειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ» αναφέρεται η οικονομική Les Echos που έχει για τίτλο στο πρωτοσέλιδό της: «Προς ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Οι αγορές καθησυχάζουν». Δεν είναι πλέον μυστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές την επόμενη χρονιά για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και ότι θα χρειαστεί 60 δις ευρώ προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο μίας στάσης πληρωμών. Ο στόχος των ηγετών της ευρωζώνης φαίνεται να είναι πλέον η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου διάσωσης έως τη Σύνοδο κορυφής στις 23 Ιουνίου.

Οι βάσεις της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθούν στους κόλπους του Eurogroup στις 6 ή στις 13 Ιουνίου προκειμένου να επικυρωθούν από το υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Τα ανταλλάγματα γι’ αυτή τη νέα βοήθεια θα είναι «δραστικά μέτρα», σημειώνεται. Κυρίως, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα τεθεί υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη και νέα μέτρα περιστολής δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Ads

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η La Tribune, με τίτλο «Η Γερμανία αποδέχεται τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα», στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται, ότι έναντι της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και της απειλής του ΔΝΤ να αποσυρθεί από το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 30 δις ευρώ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο διέψευσε η γερμανική πλευρά, ωστόσο σχολιάζεται, ότι το Βερολίνο δεν τρέφει αυταπάτες, καθώς ο υπουργός οικονομικών Σόιμπλε αναγνώρισε τη Δευτέρα, ότι «η Ελλάδα αναμφίβολα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Ελλάδα συμφώνησε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σχετικά με μια μείωση του ΦΠΑ, με βάση σχετική δήλωση Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου. Η εν λόγω απόφαση αποσκοπεί στο να ευθυγραμμιστεί η ελληνική κυβέρνηση με τη θέση της αντιπολίτευσης και να αποφευχθεί έτσι, η στάση πληρωμών.

Για «περισσότερα μέτρα λιτότητας» προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση, αλλά και για να της χορηγηθεί ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης, μιλάει από πλευράς της η Liberation, η οποία υπογραμμίζει παράλληλα «τις συστημικές συνέπειες» σε περίπτωση αποτυχίας.

Στους τρόπους εμπλοκής των ιδιωτικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος αναφέρεται η Le Monde. «Ο τρόπος συμμετοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, συνιστά έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μόλις τα χαρτοφυλάκια τους φτάσουν σε λήξη προθεσμίας, μια διαδικασία που ονομάζεται μετακύλιση των ομολόγων που λήγουν», γράφει η εφημερίδα.