«Στην Ελλάδα δανείζουμε, δεν χαρίζουμε και ήδη έχουμε εισπράξει 19.000.000 ευρώ σε τόκους», δηλώνει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Ads

Αναφερόμενη στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών ως προς τη συμμετοχή της χώρας τους στην οικονομική «βοήθεια» προς την Ελλάδα, εναντίον της οποίας καταφέρεται σε καθημερινή βάση η αυστριακή ακροδεξιά, η κ. Φέκτερ θεωρεί πως πρέπει να τους εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει, δηλαδή ότι «μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη, ότι θα κόστιζε περισσότερο να αφεθούν αυτά τα κράτη να χρεοκοπήσουν και αυτό θα συνιστούσε μια «οικονομική και κοινωνική καταστροφή», ενώ σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά κρίση υπερχρεωμένων κρατών.

Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η συνέντευξη αναφέρεται στην επιδίωξη της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών να πετύχει έναν μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας της μέχρι το 2015, κάτι που η ίδια τονίζει ως πολύ σημαντικό διότι, όπως σημειώνει, στην περίπτωση της Ελλάδας διαπιστώνεται ότι το υπέρογκο χρέος οδηγεί μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.

Ads

Ενδεικτικό των σημερινών δημοσιευμάτων του αυστριακού Τύπου, σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους της Ελλάδας, είναι η προβολή «των θετικών ενδείξεων για συμφωνία σε νέο πακέτο στήριξης» και για φήμες περί συναίνεσης της Γερμανίας για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κάτι που δέχτηκαν με ανακούφιση οι αγορές, όπως παρατηρεί η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Αναφερόμενη σε συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, με θέμα την εμπλοκή των επενδυτών στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» επισημαίνει πως η αποκαλούμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης» θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που προϋποθέτει, όπως σημειώνει, ότι οι πιστωτές οικειοθελώς θα δέχονταν την παράταση της πληρωμής των ομολόγων, για όσο θα διαρκέσει ένα νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.