Χωρίς εκπλήξεις, αλλά από ενδιαφέρον παρασκήνιο συνοδεύτηκαν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Γενικό συμπέρασμα των προσκεκλημένων του πρωθυπουργού είναι ότι ο τελευταίος έδειχνε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις και ιδίως για το αν θα εκχωρηθεί από την τρόικα η επόμενη δόση του δανείου. Σε μια στιγμή δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχουν κύκλοι στην Ε.Ε. που θα ήθελαν «να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη», αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν θα το κάνουν», γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ντόμινο παρασέρνοντας και άλλες χώρες της περιφέρειας.
Ads
Σύμφωνα με συνομιλητή του, ο κ. Παπανδρέου «έχει καταλάβει ότι έκανε λάθος όταν πέρυσι δεν διαπραγματεύθηκε πιο σκληρά τους όρους του μνημονίου», γιατί εκείνη την εποχή, με τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία.
«Θα κάνεις πρωθυπουργό τον Σαμαρά;»
Όπως όμως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει αδυνατίσει, πολύ περισσότερο όταν ήταν χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πρωτοστάτησαν στις κριτικές εναντίον της Ελλάδας στη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου. Για αυτό, παρότι δεν απέρριψε κατηγορηματικά, δεν έδειξε να υιοθετεί την πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος έγκρισης του Μνημονίου-2 και των νέων μέτρων.
Ο κ. Παπανδρέου έδειξε αντίθετα να υιοθετεί τις απόψεις του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Παρουσίασε μάλιστα και σχετικούς πίνακες, σε όλους τους συνομιλητές του και δεν έδειξε να σκέφτεται αλλαγές στην οικονομική του πολιτική, παρά ότι τα μέτρα απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. «Θα κάνεις πρωθυπουργό τον Σαμαρά; Αυτό δεν σου αξίζει», σημείωσε σε μια στιγμή ένας συνομιλητής του, χωρίς να πάρει απάντηση.
Οι μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ
Στην σχετική συζήτηση που έγινε για το παρελθόν, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι περίφημες μυστικές επαφές με τον πρόεδρο του ΔΝΤ Στρος-Καν, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, έγιναν επειδή δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις από τις Βρυξέλλες. Δεν μπόρεσε όμως, σε σχετική ερώτηση, να εξηγήσει γιατί δεν κίνησε τότε τις συναινετικές διαδικασίες, ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά ζητάει τώρα τη συναίνεση, ιδίως από τον κ. Σαμαρά.
Με τον τελευταίο, η συζήτηση έγινε σε κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης», που σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνει γιατί ο ομόλογός του της ΝΔ δεν μπορεί να πει ναι σε όλα τα μέτρα, αλλά επιλεκτικά σε όσα μπορεί να εμφανίσει ως δικές του θέσεις που υιοθετούνται από την κυβέρνηση.
«Βλέποντας και κάνοντας»
Προτάσεις διατύπωσε στην συνάντηση του με τον κ. Παπανδρέου και ο κ. Φ. Κουβέλης, ιδίως σχετικά με το αναπτυξιακό πακέτο των 20 δισ., το οποίο ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» λέει ότι έχει συζητήσει διεξοδικά στις Βρυξέλλες, όπου βρήκε θετική ανταπόκριση. Ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε το σχέδιο, αλλά η στρατηγική του φαίνεται να στηρίζεται στην εξασφάλιση της επόμενης του δανείου με αντάλλαγμα τις ιδιωτικοποιήσεις και στις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας, εν όψει της τουριστικής περιόδου. «Δεν υπάρχει σχέδιο για μετά», λέει ένας συνομιλητής του. «Είναι βλέποντας και κάνοντας».
Από την πλευρά της, η ΝΔ επενδύει στη φθορά του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης, που δείχνει να ξαναβρίσκει τη… συναινετική του διάθεση, ελπίζει να καρπωθεί τις απώλειες της κυβέρνησης που δεν στρέφονται προς την ΝΔ λόγω της απορριπτικής στάσης που κρατάει. Την ίδια στρατηγική έχει επιλέξει και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, καθώς και την κατάργηση της ασυλίας.
Οι εκλογές
Σε πολιτικό επίπεδο, οι συναντήσεις αποτύπωσαν το γκρέμισμα των γεφυρών συνεννόησης της κυβέρνησης με τα κόμματα της Αριστεράς, με τις γέφυρες ανοιχτές στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να υιοθετήσει προτάσεις της ΝΔ και άλλων κομμάτων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν και οι δανειστές. Για εκλογές δεν έγινε λόγος στις συζητήσεις, «αλλά με δεδομένη την κατάσταση και τη δύσκολη θέση που δείχνει να βρίσκεται, δεν θα απέκλεια καθόλου το ενδεχόμενο να ζητήσει εκλογές, αν συναντήσει περισσότερες δυσκολίες», συμπεραίνει ένας συνομιλητής του.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >